Premierul Ludovic Orban a declarat vineri că onorarea victimelor Holocaustului este o datorie fundamentală a statului român, dar şi un semn de normalitate, care arată că ţara noastră a învăţat din lecţiile secolului trecut.
„Datoria noastră, la 79 de ani de la tragediile care au marcat istoria României, este de a ne asigura că memoria victimelor Holocaustului din România rămâne vie, demnă şi neîntinată de încercări de rescriere a istoriei şi că poporul român rezistă tentaţiilor populismului, cinismului rasist şi xenofob, fundamentalismului şi extremismelor de variate forme care pun în pericol valorile democratice şi umane”, a spus Orban la ceremonia de marcare a 79 de ani de la începerea deportării evreilor din România în Transnistria, organizată de Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”.
”O tragedie istorică şi umană”
El a subliniat că ziua de 9 octombrie „ne aduce în fiecare an în memorie o tragedie istorică şi umană pe care nu trebuie să o lăsăm nicio clipă în uitare”.
„Cu 79 de ani în urmă, persecuţiile contra comunităţii evreieşti din România au intrat în cea mai gravă etapă a lor: deportarea în Transnistria. Sute de mii de evrei din Basarabia, Bucovina şi Transnistria au fost smulşi din casele lor, deportaţi în marşuri ale morţii, expuşi unor condiţii degradante şi distructive, decimaţi de boli, foame şi abuzuri fizice, victime ale unui regim care a exprimat cele mai negre prejudecăţi şi forme de inumanitate pe care le cunoscuse România până atunci.
A fost nevoie de decenii pentru ca adevărul acelor ani, în care evrei, dar şi romi deopotrivă şi-au pierdut viaţa, să fie recuperat şi rostit cu responsabilitate, respect şi pietate într-o Românie democratică, devenită capabilă să condamne crimele regimului dictatorial şi să iasă din ipocrizia regimului comunist”, a afirmat Orban.
”Regimul comunist a amânat dezvăluirea adevărului”
Premierul a arătat că istorici, lideri de opinie naţionali şi internaţionali, organizaţii civice au scos la lumină, după 1989, această „pagină neagră” din istoria ultimului război mondial şi din istoria României.
De asemenea, el a indicat că regimul comunist a amânat, timp de decenii, dezvăluirea deplină a acestui adevăr dureros, iar după căderea lui Nicolae Ceauşescu au existat tentative de ascundere sau de minimizare a tragediei.
„Eforturile intelectuale şi civice, remarcabile în ultimele două decenii, pentru studierea şi cunoaşterea Holocaustului în ţara noastră au dat roade. Ele au plasat această tragedie, la care România de atunci a participat, pe harta memoriei noastre.
”Uitarea Holocaustului nu trebuie permisă”
Acest lucru nu înseamnă că, pe acest teren al memoriei, totul a fost făcut, deoarece memoria se cere mereu împrospătată, păstrată vie cu atât mai mult atunci când este vorba de episoade istorice cu caracter de genocid, care au văzut negarea dreptului însuşi la viaţă a unor întregi comunităţi umane.
Uitarea Holocaustului nu trebuie permisă tocmai în numele grijii, al responsabilităţii esenţiale de a nu îngădui repetarea unor astfel de tragedii”, a mai spus Ludovic Orban.
El a apreciat contribuţia Federaţiei Comunităţii Evreieşti din România de a aduce în atenţia tinerilor Holocaustul şi a felicitat Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, la împlinirea a 15 ani de la fondare, pentru activitatea de cercetare, de recuperare ştiinţifică a adevărului despre Holocaust, dar şi pentru contribuţia constantă în combaterea rasismului, xenofobiei şi antisemitismului.
Foto: INQUAM / Octav Ganea