Marcel Ciolacu are un nou consilier
Dumitru-Daniel Botănoiu a fost numit în funcţia de consilier de stat în cadrul Cancelariei prim-ministrului. Decizia premierului Marcel Ciolacu privind această numire a fost publicată, luni, în Monitorul Oficial.
Botănoiu este președinte al Asociației Fermierilor din România și a fost secretar de stat în Ministerul Agriculturi și Dezvoltării Rurale în perioada 2012-2020. De asemenea, el a fost director general în ministerul Agriculturi și Dezvoltării Rurale în perioada 2010-2012, director general și președinte în federațiile agricultorilor și conexe FNPAR și PRO AGRO cu reprezentativitate la Bruxelles 2000-2010.
El este absolvent al Facultății de Agronomie din București, doctor în agronomie, cadru universitar și fermier.
Ce spunea Botănoiu despre situația agricolă din România
Recent acesta spunea că România, singura putere agricolă între ţările membre ale UE cu condiţii pedoclimatice extrem de favorabile agriculturii, este dependentă de importuri masive de produse agroalimentare de strictă necesitate, până la limita de a ne afecta grav securitatea alimentară, iar carnea de porc este doar unul dintre acestea.
Daniel Botănoiu a subliniat că situaţia balanţei comerciale pe produse agroalimentare trebuie tratată serios, astfel încât, să poată fi rezolvate două paradoxuri cu care se confruntă România.
„Realizăm recorduri la unele culturi agricole, ocupând primele locuri în Europa, dar suntem dependenţi de importurile de produse alimentare până la limita de a ne afecta grav securitatea alimentară. De asemenea, România este singura putere agricolă între ţările membre ale UE cu condiţii pedoclimatice extrem de favorabile agriculturii, dar dependentă de importuri masive de produse agroalimentare de strictă necesitate”, a menţionat el.
Deciziile politice lasă o amprentă negativă
Acesta consideră că deciziile politice luate cu întârziere şi, de multe ori, nu în concordanţă cu realitatea, continuă să lase o amprentă negativă asupra acestui sector important din zootehnie.
În opinia sa, efectivele de animale au scăzut în ultimul deceniu pentru toate speciile, România consemnând între anii 2012 şi 2022, unele dintre cele mai mari declinuri procentuale ale populaţiei de porcine. Pe de altă parte, Comisia Europeană este decisă şi acţionează ferm pentru reducerea numărului de bovine, porcine şi de alte animale crescute în ferme în UE.