România este parte din NATO
Premierul României, Marcel Ciolacu, a avut, luni, o întâlnire crucială cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, la sediul Alianței Nord-Atlantice de la Bruxelles. Discuțiile lor au vizat situația de securitate din regiune, consolidarea Flancului Estic la Marea Neagră și intensificarea prezenței NATO în România, într-un context geopolitic tensionat.
La finalul întrevederii lor, premierul României. a oferit românilor asigurări ferme: Românii sunt în siguranță. România este parte din NATO, iar fiecare centimetru al teritoriului nostru este apărat pe deplin.
Premierul României a solicitat sprijin pentru consolidarea posturii NATO pe Flancul Estic și creșterea prezenței militare la Marea Neagră. Încălcările spațiului aerian aliat și agresivitatea Rusiei din Marea Neagră arată cât de importantă este o prezență sporită și un răspuns unitar al Alianței Nord Atlantice, a punctat el.
Un moment notabil al discuției lor a fost anunțul privind semnarea, în această săptămână, a unei scrisori de acceptare cu SUA pentru achiziționarea a 32 de avioane militare F-35, cel mai avansat model de luptă din lume. Această achiziție reprezintă un pas semnificativ pentru modernizarea forțelor aeriene ale României.
„Am vorbit despre faptul că aliații lucrează împreună pentru a păstra sigur spațiul aerian. Repetatele incursiuni ale dronelor și rachetelor rusești în spațiul aerian NATO sunt nesăbuite, periculoase și de neacceptat. Vă pot spune domnule prim-ministru că NATO ia foarte în serios securitatea la Marea Neagră. Suntem pregătiți”, a spus Mark Rutte, la finalul întâlnirii lor de la sediul NATO.
Solidaritate la vârf: sprijin pentru România în fața amenințărilor rusești
Marcel Ciolacu a subliniat sprijinul continuu pe care România îl primește din partea NATO, amintind de declarația fermă a lui Mark Rutte din luna octombrie, când drone rusești au provocat incidente în proximitatea granițelor României. România este gata să contribuie la întărirea Alianței Nord Atlantice.
Totodată, oficialul român a reiterat că o cooperare transatlantică solidă este esențială întrucât nicio țară nu poate face față singură amenințărilor de securitate actuale.
„Suntem pregătiţi să contribuim la întărirea Alianţei şi la menţinea unei relaţii transatlantice cât mai solide. Este cu atât mai important să facem acest lucru, având în vedere că ne confruntăm cu un context de securitate extrem de complicat. Federaţia Rusă a ales să devină cea mai mare ameninţare la adresa NATO. Rusia a readus războiul în Europa, chiar la graniţele României, iar acest lucru a crescut nivelul de preocupare în rândul cetăţenilor noştri.
De aceea, suntem aici, în sediul NATO, umăr la umăr, pentru a da un mesaj puternic că românii sunt în siguranţă şi stabilitate. România face parte din NATO, Alianţa are o prezenţă consistentă în România, iar aceasta este garanţia că fiecare centimetru al teritoriului nostru este apărat pe deplin.
Faptul că suntem mai puternici împreună este o realitate, nu doar un slogan. Tocmai de aceea, i-am transmis domnului secretar general recunoştinţa României atât faţă de Aliaţii care ne sprijină concret, cât şi faţă de NATO, care a adoptat măsuri dedicate României în domeniul apărării terestre şi aeriene.
Avem o prezenţă militară Aliată consistentă în România, dar i-am solicitat domnului secretar general să sprijine suplimentarea şi întărirea acestei prezenţe, dar şi consolidarea posturii NATO pe Flancul Estic, la Marea Neagră. Un astfel de demers este indispensabil pentru o descurajare credibilă a ameninţărilor ruseşti”, a declarat oficialul român.
Sprijin continuu pentru Ucraina și Republica Moldova
Marcel Ciolacu a reafirmat sprijinul constant al României pentru Ucraina și Republica Moldova, subliniind importanța contracarării tentativelor de destabilizare a parcursului european al țării vecine.
„Am fost recent martorii încercării de a deturna parcursul european al Republicii Moldova. Avem obligaţia de a sprijini Chişinăul şi ne dorim să putem contribui împreună la acest efort”, a punctat premierul României.
La Bruxelles, premierul României a fost însoțit de o delegație guvernamentală formată din ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, și ministrul Apărării, Angel Tîlvăr. Aceasta subliniază angajamentul ferm al României față de securitatea euro-atlantică și rolul său strategic în regiune. Astfel, România își consolidează poziția ca partener de încredere în cadrul NATO într-un moment de maximă importanță pentru securitatea regională și globală.