Premierul Marcel Ciolacu nu ia decizii emoționale. Se cere demisia ministrului Sănătății

Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, că nu poate lua decizii emoționale, vorbind despre o eventuală demitere a ministrului Sănătății Alexandru Rafila în scandalul de la Spitalul Sf Pantelimon.

„Speram să fie și ultimul caz, nu am crezut că se poate întâmpla în realitate. Vorbim de medici care trebuie să salveze oameni. Vorbim despre omor premeditat anumite lucruri au fost sesizate mai demult, în aprilie s-a trimis un control administrativ.

Am văzut că a fost un control de la Colegiul Medicilor care a spus că nu se întâmpla nimic”, a declarat premierul referitor la ancheta de la Pantelimon.

„Am văzut declarația ministrului, sunt ferm convins – de mult timp nu am mai văzut un comunicat atât de dur al unor magistrați – că vom avea tot adevărul”, a declarat Ciolacu.

Întrebat despre o eventuală demitere a ministrului Sănătății în contextul acestui scandal, Ciolacu a răspuns:

„Românii așteaptă ca premierul să nu ia decizii emoționale.

Dacă aș fi luat decizii emoționale, săptămâna trecută aș fi schimbat-o pe Ligia Deca, după scandalul SNSPA, Trebuie să dăm dovadă de echilibru.”

Rafila nu își dă demisia

Potrivit unui comunicat al Parchetului, dat după ce două doctorițe și o asistentă au fost reținute miercuri, acestea ar fi omorât cu premeditare pacienți internați pe secția de Terapie Intensivă a spitalului, prin reducerea dozei de noradrenalină.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, susține că nu are motive pentru a lua în calcul o eventuală demisia după cazul cutremurător care a avut loc la Spitalul ”Sfântul Pantelimon” din București.

”Sunt personal afectat de ceea ce am citit în rapoartele Parchetului, dar trebuie lăsată Justiția să își facă treaba. Nu am de ce să îmi asum această situație, pentru că acolo se discută despre un omor premeditat, iar eu nu am de ce să demisionez. Demisia pentru ceva pe care nu îl puteam controla sau influența, nimeni nu poate interveni asupra deciziei individuală a medicului, este o decizie profesională. Din acest punct de vedere, nu cred că această problemă ține de Ministerul Sănătății.

Reducerea dozei, stabilirea dozei, ca e redusa, ca e crescuta, ca e noradrenalina sau alta substanta, este o responsabilitate a medicului. Eu sunt microbiolog, acolo au fost medici de specialitate. De ce vreti ca noi, asta se intampla in spatiul public, oameni fara studii medicale spun cum trebuia tratat pacientul, este o lipsa de responsabilitate si acest lucru nu il fac. Decizia lor (a medicilor ATI) nu pot sa o pun la indoială”, a spus Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că intenționează să discute cu șefii secțiilor și medicii de la secția de terapie intensivă a Spitalului Sfântul Pantelimon pentru a găsi împreună o soluție. El a subliniat că presiunea publică de a condamna întregul corp medical nu este o soluție adecvată. Rafila a descris situația de la spital ca fiind „fără precedent” și a anunțat că va merge la spital joi pentru a discuta cu personalul medical.

Să nu fie condamnat tot personalul medical

Rafila a făcut apel către populație să nu condamne întregul corp profesional, subliniind că majoritatea medicilor sunt dedicați tratării pacienților și salvării vieților. El a explicat că, în special medicii de terapie intensivă, care se ocupă cu cazurile cele mai grave, luptă intens pentru salvarea pacienților, deși uneori, din cauza gravității și avansării afecțiunilor, unele vieți nu pot fi salvate. Ministrul a accentuat importanța recunoașterii eforturilor medicilor și a avertizat împotriva condamnării colective a acestui corp profesional.

Acesta cataloghează situaţia de la Spitalul Sfântul Pantelimon drept „fără precedent” şi anunţă că merge, joi, la spital, pentru a discuta cu medicii.

„Noi trebuie să ne asigurăm că activitatea medicală la Spitalul Pantelimon va continua. Vreau să discut cu şefii secţiilor din Spitalul Pantelimon, cu medicii de la secţia de terapie intensivă şi să găsim, împreună, o soluţie. Presiunea publică de blamare a corpului medical in corpore nu cred că este un răspuns pe care trebuie să-l încurajăm. Cine este vinovat să plătească. Am spus şi ieri, mi se pare absolut incredibil ceea ce s-a întâmplat, dacă s-a întâmplat aşa – pentru că discutăm până la urmă de o anchetă penală în curs, nu de decizia unei instanţe – pentru că omorul deliberat, cum scrie acolo, este, pentru mine este greu de conceput şi mi se pare absolut inacceptabil. Dar aş vrea totuşi să înţelegem un lucru: când discutăm despre o specialitate, profesiune o medicală, cred că trebuie să discutăm cu cei care practică acea profesiune sau acea specialitate pentru că ei sunt în măsură să poată să ne dea răspunsurile corecte”, a adăugat Alexandru Rafila.

Majoritatea medicilor din secția de anestezie-terapie intensivă (ATI) a Spitalului Sfântu Pantelimon și-au anunțat demisia din gărzi, ceea ce a dus la blocarea internărilor în spital. Această decizie survine în contextul în care doi medici din aceeași secție sunt acuzați de omor calificat cu premeditare. Șefa secției ATI a declarat că, deși medicii nu se tem, aceștia preferă să lucreze în locuri unde nu sunt „călcați în picioare”.