Premierul Marcel Ciolacu a reacționat public la valul de reacții și discuții generate de afirmațiile făcute de Dragoș Sprînceană, un om de afaceri român. Acesta a fost prezentat drept un „emisar” informal al României în Statele Unite, dar declarațiile sale au generat controverse, mai ales în contextul politicii externe a țării. Ciolacu a subliniat că opiniile exprimate de cetățenii români din diaspora nu reflectă poziția oficială a statului român.

Declarațiile premierului Marcel Ciolacu privind „emisarii” din diaspora

Într-o postare pe Facebook, Marcel Ciolacu a transmis că afirmațiile făcute de Dragoș Sprînceană nu sunt în concordanță cu pozițiile oficiale ale Guvernului României.

Premierul a subliniat că aceste păreri sunt strict personale și nu pot fi considerate declarații oficiale ale statului român.

„Părerile exprimate în spațiul public de diverși cetățeni români care nu au nicio calitate oficială sunt pur personale și nu implică o poziție a statului român.

Pozițiile oficiale ale României sunt întotdeauna transmise prin canale instituționale, în strânsă legătură cu Președinția și Ministerul Afacerilor Externe. Prioritățile politicii externe românești rămân, așadar, neschimbate.

Prin urmare, nu există niciun ”emisar al lui Ciolacu”, există însă mulți români din diaspora – antreprenori, medici, specialiști IT etc, cu care am vorbit în ultima perioadă și care s-au arătat dispuși să deschidă diverse canale de comunicare prin prisma conexiunilor pe care le au atât în Statele Unite, cât și în Europa.

Avem milioane de români în Diaspora și fiecare dintre ei, prin ceea ce face zi de zi, poate fi un foarte bun ”emisar” al țării noastre. La fel cum polonezii au apelat la diaspora lor pentru a crește vizibilitatea propriului stat, la fel voi proceda și eu cu oricine este dispus să sprijine activ România.

Între a face ceva pentru țara mea și a mă jeli continuu pe rețelele sociale ca unii și alții, aleg să acționez. Cei care ne-au ținut ani de zile pe la ușa Schengen sunt cei care ne dau astăzi lecții despre ce trebuie sau nu trebuie făcut”, a afirmat Ciolacu.

Marcel_Ciolacu
SURSA FOTO: Dreamstime

Această reacție a avut loc după ce Dragoș Sprînceană a făcut afirmații controversate în cadrul unui interviu la Digi24.

În timpul discuției, Sprînceană a sugerat că premierul Ciolacu nu ar fi aliniat cu poziția Uniunii Europene în ceea ce privește susținerea Ucrainei și că ar fi interesat de o apropiere mai mare față de Donald Trump, în eventualitatea unei reveniri a acestuia la Casa Albă.

Elena Lasconi a cerut demisia lui Ciolacu

În urma acestui interviu, mai mulți lideri politici din România au reacționat. Liderul USR și candidatul la prezidențiale, Elena Lasconi, a cerut demisia premierului Ciolacu, considerând că afirmațiile lui Sprînceană reprezintă un pericol pentru politica externă a României.

Lasconi a subliniat că sprijinul exprimat de Sprînceană pentru o schimbare a orientării României față de Uniunea Europeană și Statele Unite reprezintă un risc major pentru politica externă.

„În acest context complicat, afirmaţiile domnului Sprînceană nu pot fi catalogate drept o excentricitate pe persoană fizică. Aici vorbim despre credibilitatea României la nivel internaţional, precum şi despre poziţionarea ţării noastre cu privire la cele mai complexe teme ale momentului”, a declarat preşedintele USR, Elena Lasconi.

Reacțiile politicienilor români la declarațiile lui Sprînceană

De asemenea, Adrian Câciu, deputat PSD, a susținut că declarațiile făcute de Dragoș Sprînceană sunt opinii private, care nu reflectă poziția oficială a Guvernului sau a Președinției României.

Câciu a menționat că Sprînceană nu este diplomat și că opiniile sale nu trebuie să fie confundate cu pozițiile statului român. El a adăugat că, chiar dacă Sprînceană este un membru al Partidului Republican din Statele Unite, opiniile sale nu sunt în contradicție cu pozițiile României privind pacea în Ucraina.

„Sunt afirmații private. În primul rând a acceptat să dea un interviu în presa românească și e de lăudat. N-am mai văzut diaspora de mult în presa românească, chiar în media, chiar la dumneavoastră, dar aceste afirmații sunt private, nu reprezintă neapărat poziția contextualizată a statului român.

Pentru că ce se pierde din vedere este că inclusiv președintele Bolojan, ca și premierul Ciolacu militează pentru o pace sustenabilă și durabilă în Ucraina. Este un român care este în Partidul Republican din Statele Unite și care este apropiat până la urmă de administrația Trump. Are voie să aibă opiniile sale care nu sunt neapărat divergente. Opiniile sunt convergent în ceea ce privește pacea din Ucraina, chiar și Europa întreagă militează pentru pace în Ucraina. Deci aici nu suntem într-o zonă de divergență,” a declarat Câciu.

Ionel Bogdan, vicepreședinte PNL, a reiterat că în prezent nu există un emisar oficial al României în niciun alt stat și că astfel de afirmații pot dăuna relațiilor internaționale ale României.

Bogdan a subliniat că politica externă a României este condusă de președinte, iar orice demers diplomatic trebuie să se desfășoare prin canale oficiale, nu prin intermediul unor persoane care nu au statut oficial.

„În primul rând, trebuie spus că politica externă a României este condusă de președinte, fie și interimar. Tot de președinte este condusă politica externă. Asta este punctul unu.

Doi la mână, nu există oficial un emisar al Guvernului României, al Președinției, al României în vreo țară, pentru că nu există un document oficial că domnul Ciolacu a vorbit cu, cum spune domnul Cîțu, cu diaspora românească să sprijine anumite demersuri ale României în Partidul Republican, asta este o altă discuție, dar în acest moment nu există oficial un emisar.

Iar în al 3-lea rând, cred că în acest moment, în situația în care ne aflăm, tensionată la nivel internațional, trebuie să ne menținem în familia europeană cu o mare grijă și, mai ales, trebuie să facem tot ceea ce ne stăm putință pentru a menține și partenerul strategic cu Statele Unite”, a menționat acesta.

Tensiuni în politică externă: Reacțiile USR și cerințele de clarificare

Pe de altă parte, Ionuț Moșteanu, deputat USR, a subliniat gravitatea situației, afirmând că autoritatea acordată unor astfel de personaje poate submina imaginea României pe plan internațional.

Moșteanu a cerut intervenția președintelui interimar Ilie Bolojan pentru a pune capăt „debandadei” și a clarifica statutul și mandatul lui Dragoș Sprînceană. Moșteanu a considerat că este periculos ca premierul Ciolacu să permită unui astfel de personaj să vorbească în numele României.

În acest context, USR a cerut premierului Marcel Ciolacu să clarifice public dacă Dragoș Sprînceană a fost desemnat oficial ca „emisar” al României în Statele Unite și ce mandat i-a fost acordat.