Premierul Marcel Ciolacu „semnează” pentru deficit de 3% în următorii 7 ani
Marcel Ciolacu a declarat, marți, că România va semna cu următoarea Comisie Europeană un acord astfel încât, într-o perioadă de șapte ani, să ajungă la deficitul de 3% asumat prin Tratatul de la Maastricht. Prim-ministrul a afirmat că, în perioada următoare, se vor continua măsurile angajate pentru reducerea evaziunii fiscale.
Șeful Executivului a menționat că Guvernul a avut un acord cu Comisia Europeană pe trei ani, pornind de la un deficit de 9,2%, cel mai mare din Europa, unul inimaginabil pentru orice guvern, și că și-a asumat să ajungă la 3% în trei ani. Premierul a subliniat că s-a respectat și se va respecta și anul acesta cerința Comisiei de a nu avea deficit pe consum.
Ciolacu a precizat că Executivul a ajuns la un dialog cu Comisia și, împreună, vor parafa acordul cu următoarea Comisie pentru a avea o scădere anuală de 0,74% a deficitului, în vederea atingerii țintei de 3% asumată prin Tratatul de la Maastricht pe parcursul a șapte ani. El a mai subliniat că nimeni nu dorește majorarea niciunui impozit sau taxă. Premierul a făcut aceste declarații când a fost întrebat dacă anul viitor vor crește taxele și ce se va întâmpla cu deficitul bugetar.
„În primul rând, noi am avut un acord cu Comisia Europeană pe trei ani, de la un deficit 9,2%, istoric, cel mai mare din Europa, inimaginabil pentru orice Guvern, şi ne-am asumat că până în trei ani ajungem la 3%, într-un an în care accesul la fonduri europene era unul imens, în care închideai un exerciţiu financiar trecut, 2016 – 2020, unde aveai obligaţia să vii cu o finanţare de 15%, aveai exerciţiul financiar actual, care începuse după un an de zile să aibă proiecte mature şi aveai investiţiile din PNRR. (…)
Cum poţi să-ţi asumi, în momentul de dezvoltare cel mai important al României, un deficit de 3%? Cu adevărat, ce ne-a zis Comisia şi am respectat şi o să respectăm şi anul acesta – sub nicio formă să nu avem deficit pe consum. (…) Am ajuns cu Comisia la un dialog şi, normal, cu următoarea Comisie o să parafăm acordul să avem pe şapte ani intrarea în deficitul asumat de la Maastricht de 3%, cu 0,74% scădere anual. Aceasta arată că nimeni nu doreşte să majoreze niciun impozit şi nicio taxă”, a declarat Marcel Ciolacu, întrebat dacă anul viitor vor creşte taxele şi ce se va întâmpla cu deficitul bugetar.
Măsurile de reducere a evaziunii vor continua
Potrivit acestuia, în perioada următoare, se vor continua măsurile angajate pentru reducerea evaziunii fiscale, în baza digitalizării şi a modulelor de risc dezvoltate prin inteligenţa artificială.
Marcel Ciolacu a precizat că este nevoie de o Românie ordonată, subliniind că, deși lumea a râs când a spus acest lucru, este esențial să se identifice prioritățile în investiții pentru ca banul public să fie redirecționat acolo unde se multiplică rapid în economie. El a adăugat că totul se va face pe baza unor analize de risc.
Şeful Executivului a participat, marţi, la evenimentul de lansare a celei de a 22-a ediţii a lucrării „Carta Albă a IMM-urilor din România”.