Mateusz Morawiecki a făcut această remarcă aici, în cadrul unei conferințe de presă comune cu omologul său spaniol Pedro Sanchez, aflat în vizită.
„Polonia a început să construiască un gazoduct baltic din Norvegia, a lansat construcția mai multor interconectori și a decis să extindă capacitatea de preluare a gazelor la terminalul nostru de gaze naturale lichefiate din Swinoujscie”, a declarat Morawiecki, citat de agenţia Trend.
Toate aceste acțiuni au dus la o situație „în care, până la sfârșitul acestui an, putem fi pe deplin și cu adevărat suverani în ceea ce privește gazele naturale”, a declarat premierul polonez.
Morawiecki a comentat, de asemenea, acordul privind gazul încheiat marți între statele membre, prin care acestea s-au angajat să își reducă consumul de gaz cu 15% începând cu luna august a acestui an și până la sfârșitul lunii martie 2023.
„Am modificat propunerile inițiale ale Comisiei Europene astfel încât să reflecte diferitele condiții ale statelor membre”, a adăugat Morawiecki.
Europa trebuie să consume cu 15% mai puţine gaze
În altă ordine de idei, liderii UE au convenit să pună în aplicare o versiune diluată a inițiativei Comisiei „Economisiți gazele pentru o iarnă sigură”.
În cadrul acestui plan, statele membre ar urma să încerce să își reducă consumul de gaze naturale cu 15% între august 2022 și martie 2023, având în vedere reducerile de aprovizionare ale Gazprom din Rusia.
Ideea din spatele acestei măsuri este de a se asigura că, chiar dacă nu toate statele membre vor reuși să își umple capacitatea de stocare, va exista suficient gaz pentru a evita penurii masive în întregul bloc, potrivit The Mayor.
În același timp, acordul a fost aprobat cu o serie de avertismente, scutiri și limite pentru anumite state membre.
Va fi suficient un procent de 15% pentru a evita o penurie?
Europa se va confrunta cu o presiune crescută a gazelor din partea companiei rusești Gazprom, care a anunțat că va încetini livrările până la un nivel scăzut începând de miercuri, după cum relatează Reuters. Fluxurile către Germania prin Nord Stream 1 ar urma să scadă la o cincime din capacitatea sa.
În același timp, zeci de țări se confruntă cu fluxuri reduse de gaze rusești, ceea ce a determinat Bruxelles-ul să propună o reducere de 15% a gazelor la nivelul UE, pentru a economisi energie pentru iarnă. Deși autoritățile ruse susțin că majoritatea reducerilor de gaze se datorează unor probleme tehnice, majoritatea autorităților UE consideră că acestea sunt un răspuns la sancțiunile occidentale.
Acordul propune ca statele membre să facă voluntar economii de energie de 15%, care pot fi obligatorii în cazul unei urgențe de aprovizionare. Totuși, unele țări sunt exceptate de la această clauză. Cu toate acestea, acordul necesită sprijinul unei majorități de țări pentru a declanșa reducerile obligatorii.
Aceasta este una dintre numeroasele modificări impuse acordului, după ce inițial trebuia să acorde Comisiei Europene competența de a declanșa situațiile de urgență. Reuters a relatat că, în cele din urmă, unii diplomați ai UE și-au exprimat îngrijorarea că regulamentul final ar putea fi prea diluat pentru a face o diferență reală în ceea ce privește economiile de gaz pe timp de iarnă.
În prezent, deși guvernele naționale au început să pună în aplicare economii de energie, în general, țările UE au redus consumul cu aproximativ 5%, în ciuda lunilor de creștere vertiginoasă a prețurilor la energie și a aprovizionării cu gaz rusesc.
Ministrul irlandez al Mediului, Eamon Ryan, a explicat că 15% nu ar fi probabil suficient pentru a compensa deficitul de resurse naturale.