Bogdan-Lari Mihei a fost numit de premier în funcția de președinte al Autorității Vamale Române, potrivit deciziei publicate deja în Monitorul Oficial. Proiectul privind înființarea instituției a fost adoptat de deputați în luna octombrie.
Bogdan-Lari Mihei a fost numit în funcţia de preşedinte, cu rang de secretar de stat, al Autorităţii Vamale Române, printr-o decizie a prim-ministrului Nicolae Ciucă. Decizia a fost publicată, luni, în Monitorul Oficial.
Bogdan-Lari Mihei a ocupat anterior funcția de vicepreşedinte ANAF și coordonator al activității vamale, în perioada aprilie 2018 – februarie 2019, dată la care a fost înlocuit de Ştefan Cosmin Doliş, potrivit deciziei premierului de atunci, Viorica Dăncilă. Anterior, în perioada octombrie 2017 și până în martie 2018 el a fost şef al biroului vamal de frontieră gradul 1 Otopeni Călători.
De asemenea, în perioada iulie – octombrie 2017 el a fost promovat temporar în funcția de Director General al Direcției Generale a Vămilor.
În ceea ce privește studiile, acesta are o diplomă de la Facultatea de Construcții Civile, Agricole și Industriale din cadrul Universității Tehnice de Construcții București, dar și o diplomă de la Universitatea Biotera – Facultatea de Drept / Universitatea Transilvania Brașov.
Proiectul înființării Autorităţii Vamale Române, adoptat în octombrie
Camera Deputaților a adoptat în octombrie proiectul de lege care prevede înfiinţarea Autorităţii Vamale Române. Proiectul a fost inițiat de Eugen Teodorovici, fost deputat PSD și fost ministru al Finanțelor.
Proiectul de lege privind înființarea Autorității Vamale Române a fost adoptat de Camera Deputaților cu 237 de voturi „pentru”, 50 de voturi „împotrivă” și două abțineri.
„Se înfiinţează Autoritatea Vamală Română, ca organ de specialitate al administraţiei publice centrale în domeniul vamal, instituţie publică cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Finanţelor şi finanţată de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Finanţelor, ca efect al reorganizării prin divizare parţială a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.
Pentru creanţele fiscale aflate în administrarea sa potrivit legii, Autoritatea Vamală Română îndeplineşte competenţele de organ fiscal central în conformitate cu prevederile Legii nr.207/2015 privind Codul de procedură fiscală. Autoritatea are sediul central în Bucureşti, str. Alexandru Ivasiuc nr.34-40, Sector 6. Sediul se poate modifica prin hotărâre a Guvernului”, prevede proiectul.
Preia din atribuțiile ANAF
Autoritatea va prelua de la ANAF şi unităţile subordonate acesteia, activitatea, posturile şi personalul structurilor vamale, respectiv Direcţia Generală a Vămilor din cadrul aparatului propriu al agenţiei, direcţiile regionale vamale şi birourile vamale de interior şi de frontieră din cadrul direcţiilor generale regionale ale finanţelor publice.
Autoritatea vamală va fi condusă de un preşedinte, cu rang de secretar de stat, numit şi eliberat din funcţie prin decizie a prim-ministrului, la propunerea ministrului Finanţelor publice, ajutat de un vicepreşedinte cu rang de subsecretar de stat numit şi eliberat din funcţie tot prin decizie a premierului, la propunerea ministrului Finanţelor publice.