Premierul japonez a afirmat într-o conferinţă de presă convocată de urgenţă că s-au înregistrat pagube într-un mare număr de regiuni ale ţării, dar mai ales în nord-est, şi a subliniat că guvernul va depune toate eforturile pentru ca oamenii să fie în siguranţă şi a reduce la minim daunele.

Şeful guvernului nipon a invitat totodată toate partidele politice şi sectorul privat să coopereze cu guvernul pentru reglementarea situaţiei, iar liderii de partide au convenit la o şedinţă cu premierul să suplimenteze bugetul pentru anul fiscal în curs.
După cum precizează Kyodo, în urma seismului produs la ora locală 14.46, vineri, Kan şi guvernul său au decis, la ora 14.50, crearea unui cartier general special pentru criză care s-a reunit la ora 15.14.

Cel mai nou bilanţ al poliţiei citat de Kyodo arată cel puţin 117 morţi şi aproape 500 de dispăruţi în urma seismului, plus cele între 200 şi 300 de cadavre găsite într-o zonă de coastă a oraşului Sendai, după un val tsunami. Alte câteva sute de persoane sunt rănite.
<iframe title="YouTube video player" width="640" height="390" src="https://www.youtube.com/embed/x9QNzGY0qxw" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
SURSA: Agerpres