Premierul olandez Mark Rutte a declarat joi pentru Euractiv că Bulgaria mai are nevoie de o evaluare prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare al Comisiei (MCV) înainte de a intra în spaţiul Schengen.
Bulgaria mai are nevoie de o evaluare prin MCV
„Avem nevoie de două lucruri de la Bulgaria, în primul rând un mecanism de monitorizare încheiat pentru aderarea la Schengen şi, în al doilea rând, o evaluare nouă în baza MCV. Pot fi făcute în perioada verii. Şi dacă este posibil Bulgaria poate adera. Nu este un ‘nu’, este un ‘nu acum’ „, a declarat Mark Rutte, potrivit Agerpres.
Încetarea monitorizării Bulgariei prin MCV a fost anunţată în octombrie 2019 de comisia Juncker. Pentru România monitorizarea a continuat până în noiembrie acest an.
Între timp, preşedintele bulgar Rumen Radev a spus pe marginea summitului UE că termenul-limită pentru aderarea ţării sale la UE trebuie să fie octombrie 2023, exprimându-şi însă speranţa că acest lucru s-ar putea petrece chiar mai devreme.
Aderarea Bulgariei şi României la zona Schengen a fost blocată de Austria şi de Olanda pe 8 decembrie, în cadrul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne.
„Avem tot mai mult sprijin şi sunt convins că vom fi acceptaţi până în octombrie cel mai târziu. Bineînţeles, vom face tot posibilul să accelerăm acest termen-limită”, a mai spus Radev.
Președintele Iohannis, optimist privind un rezultat pozitiv în 2023
Pe de altă parte, preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, joi, că în reuniunea Consiliului European au existat discuţii despre Schengen, declarându-se optimist că în 2023 va fi încheiat procesul cu un rezultat pozitiv pentru România şi Bulgaria.
Şeful statului a subliniat că în cadrul discuţiei a prezentat din nou nevoia unei soluţii pozitive privind aderarea la Schengen, faptul că România este pregătită din toate punctele de vedere pentru a deveni parte a spaţiului de liberă circulaţie şi că a vorbit despre unitate şi solidaritate.
El a indicat că votul din partea Austriei şi votul mixt din partea Olandei sunt probleme care încă trebuie rezolvate, dar că din toate discuţiile pe care le-a avut a tras concluzia că „de data aceasta pregătirea va fi mai profundă, mai bună şi că se doreşte o soluţie”.