Premierul olandez spune că UE se confruntă cu o situație dificilă: Avem nevoie de petrolul și gazul din Rusia

Declarația premierului olandez Mark Rutte a fost făcută într-o conferință de presă comună cu preşedintele francez Emmanuel Macron, la Paris, potrivit reuters.com

„Trebuie să discutăm despre vulnerabilităţile noastre în materie de dependenţa pe care o avem de petrolul rus şi de gazul rus. Nu aş pleda pentru tăierea, astăzi, a livrărilor de petrol şi gaz din Rusia, nu este posibil pentru că avem nevoie de aceste livrări şi acesta este adevărul incomod”, a declarat Rutte, punctând că „putem face mai mult pentru a continua agenda verde, pentru decarbonizarea economiilor noastre”.

Rușii spun că prețul petrolului ar putea ajunge la 300 de dolari barilul

Amintim că vicepremierul rus a declarat că prețul petrolului ar putea trece de 300 de dolari barilul dacă Statele Unite ale Americii și aliații vor interzice importurile de petrol din Rusia, relatează France Presse, care adaugă că acest lucru ar reprezenta „consecințe catastrofale pentru piața globală”.

„Este absolut clar că o respingere a petrolului rusesc ar duce la consecințe catastrofale pentru piaţa globală”, a declarat vicepremierul și ministrul rus al Energiei, Aleksander Novak, adăugând „creșterea preţurilor riscă să fie imprevizibilă. Ar putea ajunge la 300 de dolari per baril, dacă nu mai mult”.

Având în vedere conflictul armat de pe teritoriul Ucrainei, secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că Statele Unite ale Americii și aliații europeni discută un posibil embargou asupra importurilor de petrol rusesc, cu scopul de a înăspri sancțiunile economice impuse Rusiei.

Totuși, mai multe state europene sunt destul de prudente când vine vorba despre acest aspect, deoarece unele dintre ele sunt dependente de gazul rusesc, precum Germania.

Inflația va afecta nivelul de trai al rușilor, iar elitele economice ale țării vor resimți pe pielea lor aceste sancțiuni din cauza restricțiilor de călătorie. Totul ar putea culmina cu creșterea nemulțumirii rușilor, potrivit Vice.

Moneda Rusiei s-a prăbușit după ce liderii occidentali au anunțat sancțiuni fără precedent menite să paralizeze Moscova, semnalând o criză iminentă despre care experții spun că va adânci izolarea țării și va alimenta nemulțumirile sociale. Potrivit datelor oficiale, rubla rusească s-a prăbuşit cu 30% faţă de dolarul american, după ce președintele Vladimir Putin a invadat Ucraina.