Premierul Ludovic Orban a amintit în acest context de episodul din iulie 2005, când Guvernul condus la acea vreme de Călin Popescu Tăriceanu a adoptat 197 de acte normative din care 49 au fost OUG.
„Iulie 2005, când s-au adoptat 197 de acte normative din care 49 de OUG. Dacă e tot așa să ne aducem aminte de istorie și să facem evidența datelor reale”, a spus Ludovic Orban.
Tăriceanu vrea sesizarea CCR
”Valul de ordonanțe pe care Guvernul pare să le promoveze nu face decât să întărească percepția că guvernul pare să pice. De ce se dau 24 de ordonanțe pe zi?
Ordonanțele intră în vigoare imediat, dar ele pot fi atacate la Curtea Constituțională, dacă vrea Avocatul Poporului. Nu mă pronunț dacă va vrea sau nu va vrea.
Cred că fiecare ordonanță de urgență va trebui să facă obiectul unei analize la nivelul instituției Avocatului Poporului. Nu mi s-a părut că Renate Weber ar avea inhibiții.
Adică atunci când sunt e vorba de drepturi fundamentale, între care și cel legat de alegeri, pentru că alegerile reprezintă un drept fundamental democratic, când e vorba de păstrarea rolului instituțiilor democratice în stat, iar aici mă refer la necesitatea păstrării rolului Parlamentului. dacă scurtcircuităm Parlamentului, atunci nu mai putem vorbi decât despre o democrației de fațadă”, a declarat Tăriceanu, într-o intervenție televizată.
De asemenea, liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a cerut, miercuri, la dezbaterea moţiunii de cenzură, ca preşedinţii celor două camere ale Parlamentului să sesizeze Curtea Constituţională pentru conflict interinstituţional după decizia guvernului de a adopta 25 de ordonanţe de urgenţă.
Acesta a catalogat drept o provocare, dacă nu chiar o sfidare la adresa Parlamentului, numărul mare de ordonanţe adoptate de Guvern într-un timp foarte scurt și fără a fi o situație „de urgență”.