O crimă care cutremură, în aceste zile, Polonia a pus pe tapet reintroducerea pedepsei cu moartea. Însuși premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, este cel care cere pedeapsa capitală, într-un mesaj postat pe Facebook, după moartea brutală a unui băiat de numai 8 ani.
Premierul Mateusz Morawiecki a cerut pedeapsa cu moartea pentru crimele comise într-un mod extrem de brutal, după moartea unui băiat din cauza unui abuz grav, relatează DPA.
„Ce lume este aceasta în care mergi la închisoare pentru o perioadă mai scurtă dacă torturezi un copil decât pentru fraudă? De aceea, personal sunt în favoarea reintroducerii pedepsei cu moartea pentru cei mai violenţi criminali”, a scris Morawiecki miercuri pe Facebook.
Acest politician conservator şi naţionalist se exprimase deja în favoarea pedepsei cu moartea la o sesiune de întrebări şi răspunsuri cu utilizatorii de Facebook la începutul acestui an.
Pedeapsa trebuie să fie descurajatoare
Acum Morawiecki s-a referit la o crimă care zguduie în prezent Polonia. Luni, un băiat de opt ani, Kamil, din oraşul Czestochowa, a murit din cauza unor răni grave în spitalul de copii din Katowice. El a fost internat la începutul lui aprilie la îndemnul tatălui său biologic.
Medicii au descoperit răni grave la cap, pe piept şi pe picioare, precum şi mai multe oase rupte. Tatăl său vitreg este suspect. Acesta şi mama băiatului au fost arestaţi.
Conform unor relatări din media poloneze, atât şcoala, cât şi serviciul de îngrijire a copiilor, care era în contact cu familia, au eşuat în a evalua pericolul în care se afla băiatul.
„Pedeapsa trebuie să fie dură, descurajatoare şi proporţională cu crima!”, a scris Morawiecki pe Facebook.
Numai un „monstru” este capabil să îi producă o asemenea suferinţă unui copil, a adăugat el.
În ce țări se mai aplică pedeapsa capitală
Interdicția pedepsei cu moartea figurează atât în Convenția Europeană a Drepturilor Omului, care a fost adoptată de Consiliul Europei în anul 1950, cât și în Carta Drepturilor Fundamentale ale Uniunii Europene.
În România, pedeapsa capitală a fost abolită în 1990. Până atunci, Tribunalul Militar Bucureşti condamnase la moarte 47 de persoane. În prezent, pedeapsa capitală a fost desființată în toate statele europene, cu o singură excepție.
În pofida presiunilor exercitate de comunitatea internațională și a organizațiilor care luptă pentru drepturile omului, Belarus este singura țară din Europa care nu a interzis pedeapsa capitală. După 1991, peste 300 de condamnări la moarte au fost puse în aplicare în fosta republică sovietică.
Dintre țările europene moderne, prima care a interzis pedeapsa cu moartea a fost statul San Marino, încă din anul 1865, în timp ce Franţa a fost, în 1981, ultima ţară din Comunitatea Europeană, precursoarea UE, care a abolit-o.
Asta, până în acest an, când o altă țară din Europa, Kazahstan, a interzis pedeapsa capitală. În plus, tot în 2022, același lucru l-a făcut și Papua Noua Guinee.
După mai bine de patru decenii, 55 de ţări din lume aplică încă pedeapsa cu moartea, potrivit publicației britanice The Sun. Peste 30 de ţări africane au încă în legislaţie pedeapsa cu moartea, însă puţin sub jumătate dintre acestea au efectuat execuţii în ultimii ani. Lista completă a acestora poate fi găsită AICI.