Marţi, 28 martie, Guvernele României şi Poloniei au avut şedinţă comună la Bucureşti, la Palatul Victoria.

Polonia susţine România pentru integrarea în spaţiul Schengen

Cu această ocazie, premierul de la Varşovia, Mateusz Morawiecki, a subliniat că se simte ca între prieteni la această întâlnire.

„Această delegaţie amplă este o dovadă a atenţiei pe care o acordăm relaţiilor polono-române, relaţii care se caracterizează, de-a lungul timpului, prin interese comune, probleme comune şi strategice, soluţionări de natură strategică pe care am fost nevoiţi să le elaborăm şi, în acelaşi timp, împreună să tindem şi să rezolvăm probleme cu care ne confruntăm astăzi”, a precizat prim-ministrul polonez.

Morawiecki a dat asigurări că Polonia este de partea României în dosarul Schengen. „Polonia susţine, de asemenea, aspiraţiile românilor în legătură cu zona Schengen”, a afirmat acesta.

El a subliniat nevoie apropierii şi colaborării mai strânse între România şi Polonia, atât în contextul războiului din Ucraina, cât şi al Iniţiativei celor Trei Mări.

„Nu doar conflictul din Ucraina, ci şi înţelegerea noastră a intereselor în cadrul Uniunii Europene şi NATO, în cazul proiectului celor Trei Mări – toate acestea ne îndeamnă să ne apropiem cât mai mult şi să colaborăm cât mai îndeaproape. Mă bucur foarte mult că aşa se petrec lucrurile.

Începând cu problema ucraineană, aici nici nu trebuie să mai adăugăm prea multe lucruri faţă de ceea ce a subliniat domnul prim-ministru. Agresiunea barbară din partea Rusiei ameninţă securitatea tuturor”, a indicat premierul Mateusz Morawiecki.

Republica Moldova şi Ucraina trebuie să adere la Uniunea Europeană, cât mai repede posibil

Şeful Guvernului de la Varşovia a subliniat interesul ţării sale şi pentru situaţia în care se află Republica Moldova, adăugând că această ţară, dar şi Ucraina, trebuie să devină parte a Uniunii Europene cât mai rapid.

„Pentru a restabili bazele, Ucraina trebuie să câştige, trebuie să devină victorioasă. (…)

Relaţiile noastre şi relaţiile cu Statele Unite, care depun eforturi mari pentru a susţine Ucraina şi pentru a obţine victoria, trebuie să fie subliniate. Noi apreciem în mod deosebit faptul că România, la fel ca şi Polonia, se afirmă în lupta pentru securitate.

Înţelegem, de asemenea, problema Moldovei, înţelegem că este un stat care se află într-o situaţie dramatică, e vorba de destabilizarea Moldovei şi dacă ar fi fost ocupată de forţele ruse ar fi o mare problemă şi pentru Moldova, şi pentru România, pentru toată zona noastră. De aceea ne interesează calea spre Uniunea Europeană pentru Moldova.

De aceea am subliniat că este interesul nostru comun ca Moldova şi Ucraina, Ucraina şi Moldova să adere cât mai repede la Uniunea Europeană, de vreme ce nu se poate intra atât de repede în NATO. Şi eu cred că aceasta este părerea noastră comună, consolidarea vocii românilor prin vocea Poloniei, încât să reuşim împreună să ajungem la o anumită sinergie în aceste eforturi.

Am discutat, de asemenea, cu domnul prim-ministru problema colaborării potenţiale în ceea ce priveşte industria de armament, contribuţia noastră pe arena internaţională”, a mai transmis Mateusz Morawiecki, aflat la o şedinţă comună de Guvern la Bucureşti.

Mateusz Morawiecki: Polonia şi România vor obţine mult mai multe lucruri dacă vor acţiona împreună în faţa provocărilor europene

România şi Polonia sunt obligate să acţioneze împreună împotriva provocărilor europene, a subliniat premierul polonez, vorbind şi despre unele decizii de la Bruxelles care lovesc puternic în cele două ţări.

„De asemenea, şi în alte sectoare, nu numai în securitate şi apărare, dar în colaborarea economică, Polonia şi România vor obţine mult mai multe lucruri dacă vor acţiona împreună în faţa provocărilor europene.

Atât Polonia, cât şi România în ultimii ani au reuşit să realizeze succese în domeniul serviciilor. Acest domeniu este favorabil pentru noi. E vorba de finanţarea comerţului, de echilibrul balanţei de plăţi.

Ce a făcut Europa Occidentală, din ţările dezvoltate? A ajuns la un pachet de mobilitate care ar trebui numit pachet de anti-mobilitate. Aceste directive sau pachete lovesc sectorul serviciilor din România şi din Polonia, având în vedere faptul că el se dezvoltă foarte bine.

Acesta este unul dintre multiplele exemple în care politica de mediu, politica energetică, politica în domeniul dezvoltării libere a serviciilor se bazează pe legislaţia pe care am adoptat-o la Roma.

E folosită această legislaţie dacă ne dezvoltăm prea mult, şi noi ne-am dezvoltat în cei 25 de ani, să blocheze cumva această dezvoltare, să se accepte soluţii care să ne împiedice să luăm măsuri pentru ascensiunea acestor relaţii”, a mai afirmat Mateusz Morawiecki.