‘Eu vreau să spun încă o dată: susţinerea mea pentru principiul de bază al Codului rutier, şi anume siguranţă, siguranţă, cât mai multă siguranţă şi toleranţă zero faţă de toţi cei care de ani de zile comit accidente, se urcă la volan după ce au băut alcool şi nu păţesc niciodată nimic. Dacă aceste ţinte sunt atinse, eu vă susţin şi astăzi îl adoptăm’, a spus premierul la începutul şedinţei de Guvern.
Ponta le-a cerut miniştrilor să lupte contra minciunii când vor să facă un lucru bun şi să spună că din amenzile de circulaţie nu sunt strânşi bani la buget, pentru că orice amendă se duce la autorităţile locale.
Ministrul de Interne, Radu Stroe, a spus, la rândul său, că aceste deziderate sunt îndeplinite în noul Cod rutier după discuţiile cu asociaţiile profesionale, cu grupurile parlamentare, cu organizaţiile celor care au avut de suferit de pe urma accidentelor.
‘Sunt măsuri care iau în considerare nevoia de dovedire a faptului în sine atunci când se pune problema, şi nu cele aleatorii, care nu pot fi dovedite, cele cu element intenţional sunt luate în considerare şi sancţionate. Într-adevăr, există o sancţiune mai aspră, la doi ani, pentru consumul de alcool, pentru depăşirea cu peste 60 de km la oră, pentru circulaţia pe contrasens, pentru trecerea la nivel cu cale ferată şi pentru conducerea fără carnet sau cu carnet suspendat, care înseamnă de fapt tot conducerea fără carnet’, a spus Stroe.
Ministrul de Interne a adăugat că acest proiect mai are şi o latură morală, iar amenzile prevăzute trebuie plătite, să nu se mai meargă în continuare ‘cu jumătăţi de măsură, la 20- 30%, cât e în prezent’.
Sursa: Agerpres