Ajutor fermieri. Premierul României Marcel Ciolacu și comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, au discutat despre viitorul Politicii Agricole Comune, impactul războiului din Ucraina asupra fermierilor și securitatea alimentară. Premierul României a cerut eliminarea diferențelor la subvenții în UE.
Ajutor fermieri. România susţine alocarea unor resurse financiare consistente către sectorul agricol european
Ajutor fermieri. În cadrul discuției avute luni la Palatul Victoria, premierul României, Marcel Ciolacu, și comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, au abordat teme esențiale precum viitorul Politicii Agricole Comune, impactul războiului din Ucraina asupra fermierilor și securitatea alimentară. Premierul României a subliniat angajamentul Guvernului României de a continua să aloce resurse financiare semnificative către sectorul agricol european în cadrul viitoarei Politici Agricole Comune.
„În viitoarea Politică Agricolă Comună, Guvernul României susţine alocarea, în continuare, a unor resurse financiare consistente către sectorul agricol european, pentru protejarea fermierilor şi asigurarea competitivităţii Uniunii Europene pe pieţele globale.
Avem nevoie de o abordare cuprinzătoare care să ia în calcul atât aspectele economice, cât şi pe cele sociale, inclusiv elementele de dezvoltare rurală.
Este necesară simplificarea regulilor şi mecanismelor de implementare ale Politicii Agricole Comune, astfel încât aceasta să se poată adapta mai uşor la evenimentele geopolitice şi climatice neprevăzute”, a afirmat premierul României, potrivit unui comunicat de presă emis de Guvernul României.
Cei doi au salutat abordarea echilibrată a României în gestionarea situației agricultorilor europeni în contextul efectelor războiului din Ucraina. România a reușit să răspundă atât nevoilor de tranzit ale cerealelor, cât și revendicărilor fermierilor.
„Contăm în continuare pe un sprijin puternic din partea Comisiei Europene pentru monitorizarea atentă a evoluţiei comerţului cu produse agro-alimentare dintre UE şi Ucraina, pentru a evita distorsiuni pe piaţa europeană care, implicit, ar afecta şi producătorii români”, a zis oficialul român.
Este important ca UE să rămână cel mai mare exportator de produse agricole
Cei doi au discutat și despre impactul social al evoluțiilor din sectorul agricol, atât asupra cetățenilor, cât și asupra fermierilor. În această perspectivă, au evidențiat importanța menținerii avantajului global al UE ca cel mai mare exportator de produse agricole. Este nevoie de crearea unor condiții propice pentru dezvoltarea continuă a fermierilor europeni.
La întâlnirea lor a participat și ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu.
Comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, efectuează o vizită de două zile în România, luni și marți. Oficialul european va dialoga atât cu asociațiile fermierilor, cât și cu reprezentanții Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București. Marți, va vizita Portul Constanța. Își va încheia vizita în România cu o vizită la Crama Rasova și la proiecte finanțate de UE.