Premierul sârb ar putea semna un acord militar fără precedent cu Rusia: reechiparea COMPLETĂ a armatei sârbe în conformitate cu standardele ruseşti

Premierul sârb Aleksandar Vucic ar putea semna, în cadrul vizitei de trei zile pe care a început-o marţi la Moscova, un acord militar fără precedent cu Rusia, ca valoare şi conţinut, contract ce ar presupune reechiparea completă a armatei sârbe în conformitate cu standardele ruseşti, scrie miercuri publicaţia External Economic Relations, în pagina sa de internet în limba rusă, citând publicaţia rusă Vzgliad.

Potrivit Vzgliad, ar fi vorba de asigurarea pe termen lung a tunurilor autopropulsate sârbe 'Nora' cu şasiuri ruseşti care să reziste la o sarcină utilă de până la 35 de tone. În acest scop se pregăteşte un contract cu uzina rusă de vehicule grele Kamaz. În plus, noile blindate multifuncţionale sârbe 'Lazar' urmează să fie echipate cu tunuri ruseşti de tip 2A42 de 30 mm. Dar, după cum menţionează publicaţia rusă, pentru Serbia ar putea fi creată o versiune de export a acestui tun.

Totodată, Serbia ar dori să cumpere de la Rusia sisteme de apărare antirachetă, scrie publicaţia Vzglyad, potrivit căreia nu este clar deocamdată despre ce fel de sisteme este vorba şi la ce valoare se va ridica acest contract.

Surse din Statul Major al armatei sârbe au declarat pentru Vzgliad că este vorba de sisteme care să combată rachetele operativ-tactice, fără traiectorie balistică. Aceasta nu înseamnă că Serbia ar intenţiona să lupte cu cineva, ci doar că îşi doreşte să aibă un sistem de apărare antiaeriană şi antirachetă eficient, afirmă surse de la Belgrad, sugerând că, în acest sens, ar putea fi vorba de sisteme de rachetă de tip S-300.

De asemenea, Rusia va furniza Serbiei până la zece elicoptere de transport, dintre care primele ar urma să ajungă la destinaţie până la sfârşitul acestui an. Belgradul, care a achitat deja preţul primelor două elicoptere-cargo, ar mai dori să cumpere şi aproximativ 16 elicoptere de atac de la Rusia.

Valoarea totală a contractului este estimată la 5 miliarde de euro – o sumă enormă pentru Balcani, mai scrie Vzgliad.