"Trebuie să transmitem un semnal care este foarte necesar pentru partenerii noştri şi pentru cei care ne dau bani cu împrumut; cu bugetul prezentat, tot trebuie să cerem anul acesta aproape 60 miliarde de euro cu împrumut, pentru că trebuie să respectăm un deficit de 5,3%", a arătat premierul spaniol.
Acesta a adăugat că Guvernul este pe deplin conştient că este un proiect de buget dur, dureros, care însă asta trebuie făcut pentru a corecta greşeli şi angajamentele nerespectate din trecut şi pentru evitarea unei situaţii similare în viitor.

De asemenea, el a făcut referire mai precis la anterioara guvernare socialistă, şi a arătat că dacă acest din urmă executiv şi-ar fi respectat angajamentele pentru reducerea deficitului la 6% din PIB în 2011, atunci reducerea bugetară ar fi fost cu 18 miliarde mai mică anul acesta şi cu alte 10 miliarde mai mică în 2013 (an pentru care guvernul actual s-a angajat să atingă ţinta de 3% din PIB).

La finalul săptămânii trecute, reprezentanţii guvernului de la Madrid au prezentat în linii generale proiectul de buget pentru anul acesta, potrivit căruia statul va avea la dispoziţie un buget redus cu 27,3 miliarde de euro (sumă din care 17 miliarde de economii revin tăierilor din bugetele ministerelor spaniole). Reducerea constituie cea mai semnificativă tăiere bugetară înregistrată până acum în Spania. Pe lângă reducerea cheltuielilor – cu o medie de aproape 17% în cazul ministerelor spaniole şi scăderea cu 20% a investiţiilor publice, plus reducerea cu peste 40% a contribuţiilor de capital din partea statului – guvernul prevede şi sporirea încasărilor, prin creşterea impozitelor, deja anunţată şi aprobată, şi care va aduce peste 12,3 miliarde de euro la buget.

Guvernanţii au mai decis majorarea tarifelor la electricitate şi gaze, cu 7%, respectiv 5%, au introdus un sistem de coplată în justiţie şi au crescut unele taxe de judecată, şi au luat de asemenea decizia adoptării unor impozite speciale, de 10%, pentru regularizarea veniturilor şi încasărilor nedeclarate.