Premierul Ucrainei s-a aflat vineri, 18 august, într-o vizită la București. În cadrul evenimentului, Denys Shmyhal a subliniat că ruşii „sunt piraţi în Marea Neagră” și „testează capacităţile NATO” în regiune.
În acest context, premierul Ucrainei a cerut în continuare sprijinul României, Bulgariei şi celorlalte ţări membre ale NATO pentru ca exportul cerealelor ucrainene către restul lumii să poată continua.
„Din păcate, ruşii sunt piraţi în Marea Neagră şi testează capacităţile NATO şi unitatea NATO în Marea Neagră. De altfel, distrugerea acestei iniţiative de la Marea Neagră pentru exportul de grâne din Ucraina duce la destabilizare în Africa şi în regiuni din Orientul Mijlociu şi Asia”, a declarat Denys Shmyhal la Digi 24.
Premierul Ucrainei spune că Rusia folosește mâncarea ca armă împotriva NATO
De asemenea, acesta a susținut că Rusia folosește mâncarea ca armă. În acest context, subliniază oficialul de la Kiev, trebuie să fim „foarte uniţi şi să protejăm acest coridor pentru transportul grânelor prin Marea Neagră”.
„Şi acestea vor avea influenţe asupra Europei. Absolut. Înţelegem acest lucru şi îl ştim. Aşa că ruşii folosesc mâncarea ca armă. Din nou, din păcate. Toate acestea ne îndeamnă să fim foarte uniţi şi să protejăm acest coridor pentru transportul grânelor prin Marea Neagră”, a mai spus premierului ucrainean.
Ucraina solicită sprijin și protecție din partea partenerilor
Mai apoi, șeful Guvernului de la Kiev a afirmat că în 16 august prima navă a ieşit din portul maritim Odesa, ajungând în Turcia.
„Eu ştiu că vom continua. Solicităm sprijin şi protecţie din partea partenerilor noştri, cerem României, Bulgariei, NATO să creeze protecţie pentru acest coridor al grânelor din Ucraina, ca să ne putem exporta grânele. Pentru că Ucraina este unul dintre cei mai mari exportatori de cereale pentru aceste ţări, care au nevoie de aceste alimente. Evitarea unei crize alimentare este sarcina numărul unu pentru noi toţi.
Ucraina a fost şi Ucraina este foarte responsabilă în obligaţia noastră de a furniza alimente şi securitate alimentară acestor ţări cu care avem relaţii de mulţi ani şi, în special, ţărilor africane şi asiatice. Din această cauză, ştiu că această iniţiativă a grânelor, care a fost semnată de Ucraina, Turcia şi ONU, va continua. Rusia nu a făcut parte din acest acord, dar îi îndemn pe toţi partenerii să facă presiuni asupra Rusiei. Nu distrugeţi acest coridor al grânelor. Nu distrugeţi securitatea alimentară globală! Este extrem de important şi niciun pirat din Marea Neagră nu ar trebui să încerce să testeze ce va face NATO pentru această securitate alimentară, cu securitatea alimentară globală”, a conchis Denys Shmyhal.