Ungureanu a participat joi la Varşovia la o întâlnire de lucru a premierilor statelor central şi est-europene cu omologul lor chinez, Wen Jiabao. De asemenea, premierii român şi chinez au avut şi o întrevedere bilaterală.

"Am discutat despre posibilitatea ca România să devină un centru regional, un hub regional, pentru producerea de firme chinezeşti de profil a turbinelor eoliene, panourilor fotovoltaice, tot ce înseamnă tehnologie de înalt nivel utilizabilă în producerea de energie regenerabilă, pe care apoi să le putem exporta în piaţa europeană", a spus Ungureanu.

El a precizat, de asemenea, că România îşi propune să facă din Portul Constanţa o poartă de intrare a produselor chinezeşti în UE.

"Ne propunem să valorificăm la maxim avantajele strategice care decurg din statutul României de stat riveran la Marea Neagră şi la Dunăre deopotrivă, pentru a transforma Constanţa într-o veritabilă poartă de intrare a produselor industriale chineze către regiunea din care facem parte şi Europa, Uniunea Europeană evident", a afirmat premierul român.

Potrivit acestuia, în relaţia investitorilor chinezi cu Europa centrală şi de est, se anunţă deschiderea unei linii de creditare speciale pentru avantajarea împrumuturilor în vederea finanţării investiţiilor în tehnologie.

"Răspunsul părţii chineze a fost foarte mulţumitor. Vorbim doar de întâlnirea multilaterală în acest moment. Pe lângă faptul că se anunţă crearea unei linii de credit speciale pentru avantajarea împrumuturilor care să meargă apoi către infrastructură, tehnologii înalte, economie verde, energie regenerabilă. Partea chineză a venit şi cu propuneri de a organiza misiuni economice regionale la care fiecare ţară reprezentată astăzi (n.r. joi) să-şi aducă propria contribuţie", a mai spus şeful Guvernului.
SURSA: Agerpres