Premierul Viorica Dăncilă a repus pe tapet „Autostrada lui Dragnea”

După șase luni de guvernare, Guvernul condus de Viorica Dăncilă ne anunță că vrea să construiască trei autostrăzi în parteneriat public privat și un aeroport în sudul Capitalei.

Guvernul condus de Viorica Dăncilă nu a renunțat la proiectul de autostradă prin Sudului României, respectiv șoseaua la patru benzi, București-Alexandria – Craiova – Calafat, cu extindere spre Drobeta Turnu Severin – Lugoj.

În luna mai, Guvern a fost aprobată o ordonanţă de urgenţă care reglementează încheierea şi derularea parteneriatului public-privat. Parteneriatul public-privat are ca obiect realizarea sau, după caz, reabilitarea şi/sau extinderea unui bun sau a unor bunuri care vor aparţine patrimoniului partenerului public.
De asemenea, ordonanţa reglementează posibilitatea de a se realiza în parteneriat public – privat și proiecte care presupun exclusiv operarea unui serviciu public.Conform unor surse guvernamenale, odată aprobată odonananța privind parteneriatului public-privat, Guvernul prin Ministerul Transporturilor, pune pe tapet proiectul de autostrăzii București-Alexandria – Crai
ova – Calafat, autostrada de centură a Capitalei și autostrada Târgu Mureș-Iași. „Cota de contribuție a partenerului public la finanțarea realizării investițiilor dintr-un contract de parteneriat public – privat reprezentată de resurse financiare de altă natură decât fonduri externe nerambursabile şi contribuţia naţională aferentă unor astfel de fonduri nu poate depăși 25% din valoarea totală a investiției”, conform ordonanței privind reglementarea parteneriatului public-privat.
Printre elemente principale ale parteneriatului public-privat se află durata de cel puțin 5 ani a raporturilor contractuale, care să permită partenerului privat recuperarea investiţiei şi realizarea unui profit rezonabil, finanţarea proiectului, în principal din fonduri private şi, după caz, prin punerea în comun a fondurilor private cu fonduri publice sau distribuirea riscurilor între partenerul public şi partenerul privat, în funcţie de capacitatea fiecărei părţi contractante de a evalua, gestiona şi controla un anumit risc.