Premierul Emil Boc a anunţat, luni dimineaţă, că a luat decizia de a depune mandatul Guvernului pentru a detensiona situaţia socială, fiind convins că în actuala situaţie de criză a adoptat măsurile necesare stabilităţii economice, nu pentru că a dorit, ci pentru că a trebuit.
UPDATE 12.20 Cătălin Predoiu a fost numit premier interimar prin decret semnat de preşedintele Traian Băsescu. Detalii
ORA10.30 Declaraţia premierul Emil Boc:
"Încă de săptămâna trecută, vă precizam că după încheierea vizitei FMI, guvernul trebuie să treacă în altă fază a evoluţiei sale. Am luat o decizie de a depune mandatul Guvernului, pentru a detensiona situaţia politică şi socială din ţară, dar şi pentru a nu pierde ceea ce românii au câştigat cu atâtea suferinţe: stabilitatea economică a ţării.
Am luat decizia de a depune mandatul Guvernului că nu mă agăţ de putere. Pentru mine contează mai puţin că mai rămân câteva luni în plus până la alegerile din noiembrie, dar pentru ţară e extrem de important să avem stabilitate economică, a mai spus premierul.
Am luat decizii extrem de grele de pe acest scaun. Măsurile au fost luate cu gândul la viitorul României, nu pentru că am dorit, ci pentru că a trebuit. În vremuri de criză economică iei decizii mai mult cu capul și mai puțin cu inima. Știu că medicamentul pe care l-am administrat a avut un gust amar, dar România s-a însănătoșit.
Politicienii trebuie să unească, nu să se dezbine. Cred că acest guvern şi-a făcut datoria, e timpul să lăsăm locul unui alt guvern, care să culeagă roadele muncii noastre, care să se bucure de mai multă încredere, mai ales că nu mai are de luat măsuri de austeritate. Noi am făcut curăţenie, dăm şanse acestei ţări să meargă spre prosperitate economică. Astăzi România e sănătoasă şi civilizată, trebuie să mergem mai departe.
În închiere, nu vreau decât să mă adresez românilor. Ei sunt cei care au salvat, cu adevărat, România. Politicienii şi-au făcut doar datoria, însă românii sunt cei care au salvat, cu adevarat economia şi ţara de la colaps. În timp de criză iei decizii cu capul, mai puţin cu inima. Dar a meritat, România s-a însănătoşit. Politicienii şi-au făcut datoria, românii au salvat România. Sunt dintre dumneavostră, mă întorc între dumneavostră.
Fac apel la maturitatea clasei politice sa treaca rapid prin Parlament un nou Guvern. Vă mulţumesc şi vă doresc succes tuturor. Doamne ajută!"
Noul premier va fi nominalizat azi.
Vezi mai jos anunţul lui Emil Boc.
<script type="text/javascript" src="https://www.b1.ro/embed.js?id=15588"></script>
****************
Partidele vor afla intenţiile preşedintelui la consultările ce vor avea loc astăzi la Cotroceni, unde este de aşteptat ca Traian Băsescu să testeze părerea şi susţinerea partidelor pentru un guvern cu un premier tehnocrat.
Printre numele vehiculate ca posibili premieri sunt Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, dar şi consilierul acestuia, Lucian Croitoru. La bursa premierilor mai sunt cotaţi şi George Maior, şeful SRI, şi Mihai Răzvan Ungureanu, şeful SIE sau Anca Boagiu, ministrul Transporturilor.
SULFINA BARBU:"Premierul tehnocrat, o variantă posibilă"
Un guvern cu premier tehnocrat este una dintre variantele luate în calcul, dar nu singura, a declarat pentru EVZ ministrul Muncii, Sulfina Barbu.
"Trebuie să ne uităm din punct de vedere politic dacă actualul guvern mai are capacitatea de a mai conduce ţara într-o perioadă dificilă. Aici este întrebarea pe care trebuie să o punem şi dacă există credibilitatea acestui guvern pentru ca cetăţenii să aibă încredere că merge pe drumul care trebuie. Este o erodare puternică a acestui guvern", apreciază ea.
Scurt istoric al Cabinetului Boc
– Emil Boc a fost nominalizat ca prim-ministru de Traian Băsescu la 15 decembrie 2008, după ce Theodor Stolojan şi-a depus mandatul din această funcţie. Şeful statului a declarat că l-a desemnat pe Boc pentru funcţia de prim-ministru deoarece acesta este preşedintele formaţiunii care a obţinut cele mai multe mandate la alegerile din 30 noiembrie 2008.
– Emil Boc a depus jurământul la 22 decembrie 2008, împreună cu întreg Cabinetul, la Palatul Cotroceni
– Pe 6 octombrie 2009, grupurile parlamentare ale Partidului Naţional Liberal şi Uniunii Democrate a Maghiarilor din România au depus la Camera Deputaţilor o moţiune de cenzură, "11 împotriva României", la adresa Guvernului Emil Boc.
– În ziua de 13 octombrie, moţiunea de cenzură a fost adoptată de Parlament cu 254 de voturi pentru şi 176 împotrivă, astfel încât Guvernul Boc II a fost demis.
– Preşedintele Traian Băsescu l-a desemnat, la 17 decembrie 2009, pe preşedintele PDL, Emil Boc, pentru funcţia de prim-ministru. "Este un om dedicat serviciului public, un om care şi-a făcut datoria în serviciul public, şi ca parlamentar şi ca prim-ministru, un om al dialogului care şi-a asumat responsabilitatea implementării unor soluţii dificile", a spus Băsescu, referindu-se la Emil Boc.
– Cabinetul Emil Boc a primit votul de învestitură în Parlament la 23 decembrie 2009, cu 276 de voturi pentru şi 135 împotrivă.
– În ziua de 15 iunie 2010, moţiunea de cenzură ”Opriţi genocidul social!”, iniţiată de 120 de parlamentari PSD+PC, a fost respinsă de plenul reunit al Parlamentului. Moţiunea de cenzură fusese depusă la 7 iunie 2010, după ce, în aceeaşi zi, Guvernul îşi angajase răspunderea pentru două proiecte legislative, cel privind reducerea salariilor bugetarilor cu 25% şi a pensiilor cu 15% şi cel privind recalcularea pensiilor speciale potrivit contribuţiei beneficiarilor la bugetul asigurărilor sociale de stat şi verificarea pensiilor de invaliditate.
– La 1 septembrie 2010 a avut loc şedinţa grupurilor parlamentare reunite ale PDL, prilej cu care s-a decis remanierea Guvernului.
– La 2 septembrie 2010 premierul Emil Boc a anunţat lista miniştrilor remaniaţi şi propunerile de înlocuire a acestora
– ‘Moţiunea României majoritare, moţiune populară’ împotriva Guvernului Boc a fost depusă la 18 octombrie 2010 în plenul reunit al Parlamentului de parlamentarii PSD+PC şi PNL. Moţiunea de cenzură a fost respinsă la 27 octombrie, după ce nu a întrunit numărul necesar de voturi de 236.
– La 21 aprilie 2011, premierul Emil Boc a fost desemnat ministru interimar al Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, după ce cu o zi înainte Ioan-Nelu Botiş a demisionat. A îndeplinit această funcţie până la 3 iunie 2011, când Sebastian Lăzăroiu a preluat acest portofoliu.
Citiţi şi:
- Momentul aşteptat de sute de mii de români l VIDEO
- Adrian Vasilescu: Personal, nu cred în ideea guvernului de tehnocraţi
- Udrea: Premierul Boc a făcut ce trebuie pentru țară
- Bogdan Baltazar: "Este nevoie de un premier care să cunoască bine economie"
- Ilie Şerbănescu: Pentru ţară, demisia lui Boc nu înseamnă schimbare. Guvernul înseamnă FMI