În lupta cu Covid-19, milioane de oameni din întreaga lume au găsit salvarea în vaccinul BioNTech-Pfizer. Pentru munca sa, echipa BioNTech este recompensată cu un important premiu pentru medicină. Oamenii de știință care vor fi premiați au avut inițial intenția de a dezvolta și avansa noi terapii împotriva cancerului.
Trei oameni de știință de la BioNTech, compania germană de biotehnologie din spatele unuia dintre principalele vaccinuri anti-COVID, vor primi anul viitor cel mai prestigios premiu medical din Germania, informează Deutsche Welle.
„Ugur Sahin, Özlem Türeci și Katalin Kariko sunt recompensați cu ”Premiul Paul Ehrlich- și Ludwig Darmstaedter” pentru viziunea și perseverența lor în dezvoltarea ARN ca principiu terapeutic”, a anunțat Thomas Boehm, președintele Fundației Paul Ehrlich.
Cei trei au avut inițial intenția de a dezvolta și avansa noi terapii împotriva cancerului.
„Imaginați-vă dacă ați putea individualiza terapia pentru fiecare pacient cu cancer, pe baza caracteristicilor genetice ale tumorii respective.
”Imaginați-vă dacă această terapie individualizată a cancerului ar fi fost reproductibilă, în timp util și la un cost redus. Vrem să schimbăm tratamentul pentru pacienții cu cancer din întreaga lume”, a explicat Sahin pe site-ul BioNTech.
BioNTech și succesul tehnologiei ARN
Sahin și soția sa, Türeci, au fondat BioNTech, cu sediul în Mainz, în 2008. La BioNTech, accentul a fost pus pe dezvoltarea tehnologiilor ARN.
”ADN-ul durează pentru totdeauna, altfel nu am putea citi ADN-ul oamenilor preistorici din oasele lor”, a spus Boehm. Problema cu ARN e că aceasta este o moleculă foarte instabilă și, prin urmare, părea inadecvată ca agent activ.
Datorită perioadei de înjumătățire scurtă a ARN-ului, un organism poate reacționa rapid la condiții modificate și poate adapta programul genetic în consecință. Ceea ce este avantajos în organism provoacă probleme în aplicația terapeutică. Pentru a produce un vaccin eficient bazat pe ARN messenger (ARNm), cercetătorii au trebuit să se gândească la altceva.
„Trucul este de a împacheta acest ARN în picături de grăsime în lipozomi. În acest fel, ARN-ul altfel instabil este păstrat ca într-o pungă de plastic și este protejat de enzime care l-ar ataca și distruge”, a explicat Boehm, adăugând că acest lucru permite ARN-ul să fie transportat în siguranță în celulele care declanșează răspunsul imun în organism.
Dezvoltarea unui vaccin în timp record
Când pandemia COVID-19 a izbucnit în ianuarie 2020, Sahin și Türeci și-au concentrat activitatea pe găsirea unui vaccin împotriva infecției virale necunoscute pînă acum. Odată cu descoperirea lor, BioNTech și fondatorii săi au scris istorie medicală. „Această dezvoltare rapidă a unui vaccin este unică”, a spus Boehm.
Premiul de 120.000 de euro
Înainte de Crăciunul 2020, BioNTech și compania farmaceutică americană Pfizer au primit aprobarea UE pentru vaccinul lor, care joacă un rol crucial în limitarea globală a pandemiei.
Cel mai prestigios premiu medical din Germania aduce câștigătorului suma DE 120.000 de euro (aproximativ 140.000 de dolari). Mai mulți cercetători care au primit până acum premiul au devenit ulterior câștigători ai Premiului Nobel.
Sursa foto: INQUAM Photos, George Călin