Cei doi au fost recompensaţi pentru ‘cercetările lor empirice asupra cauzei şi efectului în macroeconomie’.
Premiul Nobel se acordă, în mod normal, pentru o descoperire în câmpul științei, însă dat fiind faptul că în economie nu s-au făcut astfel de demersuri, s-a preferat acordarea premiului unor teoreticieni care au cercetat un fenomen, și anume acela al relației dintre cauză și efect în macroeconomie.
Academia regală suedeză a precizat că cei doi au fost recompensaţi pentru ‘cercetărilor lor empirice în domeniul cauzelor şi efectelor macro-economiei’. Laureaţii ‘au dezvoltat metode pentru a răspunde la numeroase întrebări cu privire la legătura de cauzalitate între politica economică şi diferite variabile macro-economice precum PIB-ul, inflaţia, gradul de ocupare şi investiţiile’, a adăugat comitetul.

Născut în 1943 la Pasadena (California), Thomas Sargent este profesor la Universitatea din New York. Christopher Sims, născut în 1942 la Washington, este profesor la Universitatea Princeton.

Anul trecut, premiul Nobel pentru Economie a fost atribuit unui trio format din americanii Peter Diamond şi Dale Mortensen, alături de britanicul Christopher Pissarides pentru analizele lor asupra ‘pieţelor cu rigidităţi’.

În 2009, premiul Nobel pentru Economie a fost atribuit altor doi americani, Elinor Ostrom şi Oliver Williamson, pentru munca lor în ceea ce privește ‘politicile de guvernanţă economică’.

În 2008, americanul Paul Krugman a câştigat premiul Nobel pentru Economie pentru analizele sale cu privire la ‘modelele de comerţ şi localizarea activităţii economice’.

Premiul Nobel pentru economie a fost instituit în anul 1968 de către Banca Centrală a Suediei şi a fost decernat pentru prima dată în 1969. Premiul în valoare de 1,08 milioane euro (pe lângă o diploma şi o medalie) este finanţat de Banca Centrala a Suediei, spre deosebire de celelalte premii, care sunt finanţate de Fundaţia Nobel.
Citește și Nobelul pentru Economie nu îţi aduce o slujbă la Washington