Premiul Nobel pentru fiziologie a fost câștigat de paleogeneticianul suedez Svante Paabo. A realizat secvențierea genomului Neanderthalului
Paleogeneticianul suedez Svante Paabo a fost distins luni cu Premiul Nobel pentru fiziologie sau medicină „pentru descoperirile sale privind genomul homininilor dispăruți și evoluția umană”, dând astfel startul unei săptămâni de anunțuri ale câștigătorilor, desfășurată în umbra războiului sângeros din Ucraina.
Paabo, fondator al Institutului Max Planck de Antropologie Evolutivă din Germania, și care este, de asemenea, profesor adjunct la Institutul de Știință și Tehnologie din Okinawa, a realizat „ceva aparent imposibil” prin cercetările sale de pionierat, a declarat comitetul Nobel: secvențierea genomului Neanderthalului, o rudă dispărută a oamenilor din zilele noastre.
Paabo, care a făcut senzaționala descoperire a unui hominin necunoscut până acum, Denisova, a constatat, de asemenea, că a avut loc un transfer de gene de la acești hominini, acum dispăruți, la Homo sapiens în urma migrației din Africa, în urmă cu aproximativ 70.000 de ani, a precizat comisia.
„Acest flux străvechi de gene către oamenii din zilele noastre are relevanță fiziologică în prezent, afectând, de exemplu, modul în care sistemul nostru imunitar reacționează la infecții.”
Anul trecut, premiul a fost acordat cercetătorilor americani David Julius și Ardem Patapoutian pentru descoperirile lor privind receptorii umani pentru temperatură și atingere.
Premiul pentru medicină va fi urmat de premiile pentru fizică, marți, chimie, miercuri, și literatură, joi, în timp ce premiul pentru pace – cel mai așteptat dintre premii și singurul anunțat la Oslo – va urma vineri, iar premiul pentru economie se va încheia pe 10 octombrie.
Premiul Nobel pentru Pace este așteptat să aibă o semnificație specială în acest an
Înființate în urmă cu mai bine de 120 de ani, înainte ca Europa să fie devastată de două războaie mondiale, Premiile Nobel îi vor celebra pe cei care „au conferit cel mai mare beneficiu omenirii”, după un an marcat de vărsare de sânge și devastare în Ucraina.
După ce anul trecut jurnalistul rus Dmitri Muratov a primit Premiul pentru Pace împreună cu colega sa filipineză Maria Ressa în numele libertății de exprimare, va acorda Comitetul Nobel norvegian un alt premiu anti-Putin după invazia Moscovei în Ucraina?
Curtea Penală Internațională, însărcinată cu investigarea crimelor de război din Ucraina, și Curtea Internațională de Justiție – ambele cu sediul la Haga – au fost menționate ca posibile laureate în acest an. La fel și disidentul rus încarcerat Alexei Navalny și liderul opoziției din Belarus Svetlana Tikhanovskaya.
Laureații Premiului Nobel vor primi o diplomă, o medalie și un document care detaliază valoarea Premiului Nobel, care anul acesta se ridică la 10 milioane de coroane suedeze (900.000 de dolari), scrie The Japan Times.