Biroul de informare al Parlamentului European in România a anunţat câştigătorii etapei nationale a Premiului Parlamentului European pentru Jurnalism. Concursul s-a adresat profesioniştilor din domeniul mass-media care au publicat/difuzat materiale cu privire la problematica europeana sau care au contribuit la promovarea instituţiilor şi politicilor europene. Juriul - compus din dna. Indira Crasnea - Preşedinte interimar al Clubului Român de Presă, dl. Corneliu Calotă, Editor C
Biroul de informare al Parlamentului European in România a anunţat câştigătorii etapei nationale a Premiului Parlamentului European pentru Jurnalism. Concursul s-a adresat profesioniştilor din domeniul mass-media care au publicat/difuzat materiale cu privire la problematica europeana sau care au contribuit la promovarea instituţiilor şi politicilor europene.
Juriul – compus din dna. Indira Crasnea – Preşedinte interimar al Clubului Român de Presă, dl. Corneliu Calotă, Editor Coordonator Social-Economic si Integrare Europeana, Televiziunea Romana si dna. Denise Theodoru – Redactor „Radio România Actualităţi”- a nominalizat câştigătorii la nivel national:
PRESĂ SCRISĂ: dna. Mona Isabela Scarisoreanu – „Capital”, pentru articolul „Fermierul român: între banii UE şi frica de colectivizare”. Articolul contribuie la conturarea unei imagini corecte a procesului de implementare a politicii agricole comune, a stadiului de pregătire a autorităţilor locale, prezentând în acelaşi timp percepţiile agricultorilor români. Juriul a considerat ca articolul evita capcanele unei redari tehnice a aplicarii unei politici europene prin aducerea in prim plan a impactului acestor masuri in viata de zi cu zi a agricultorilor romani. Juriul a apreciat excelenta profesionala, seriozitatea reportajului bazat pe surse directe de informare, alternarea informatiei factuale cu evaluari si comentarii de context, toate contribuind la autenticitatea si onestitatea unui reportaj punctat deasemenea de note de umor.
RADIO: dl. Mircea Radu Lipovan şi dna. Andreea Minzat – „Radio Iaşi”, pentru materialul „Asomare”, un „reportaj-eseu” care are ca obiective atât informarea cât şi sensibilizarea opiniei publice din Romania în privinta aplicarii normelor europene referitoare la metodele de sacrificare a animalelor pentru a elimina suferinta acestora. Utilizarea excelenta a tehnicilor radiofonice sustinute de o structura bine articulata care preia din tehnici literare reflecta excelenta profesionala acompaniata de creativitate si originalitate in utilizarea mijlocelor de radio pentru a transmite mesajul unei audiente cat mai largi. Utilizand efecte dramatice si opiniile exprimate de insusi protagonistii materialului („taranul”, „medicul veterinar” si „autoritatea locala”), autorii resusesc sa informeze ca normele Uniunii Europene trebuie respectate si in acest domeniu, dar si sa pledeze ca nici o traditie nu poate ramane nepasatoare in fata nevoii de a elimina suferinta animalului inainte de sacrificare.
La categoriile TELEVIZIUNE şi ONLINE nu au fost desemnaţi câştigători la nivel national, juriul considerând că materialele înscrise în concurs la aceste sectiuni nu îndeplinesc criteriile de excelenţă necesare unei nominalizari.
Câştigătorii Premiului Parlamentului European pentru Jurnalism sunt selectaţi de un juriu la nivel european, format din nouă membri (dintre care trei membri ai Parlamentului European şi şase reprezentanţi ai profesiunii de jurnalist, inclusiv reprezentanţi ai asociaţiilor europene de jurnalişti).
Câştigătorii desemnaţi la nivel naţional vor participa la concursul final la nivel european, Premiul urmand a se decerna în luna octombrie 2008.