Din interpret cu ștaif și statură, Tudor Gheorghe s-a preschimbat într-un depozitar generos al frumosului românesc, împletitură a oftatului cu dorul, a cobzei și rondelului. Anii de vibrații desăvârșite l-au sculptat pe Tudor Gheorghe într-un custode absolut al valorii sufletului românesc. Cariera sa se întinde pe mai bine de cinci decade, de când a realizat primul recital în anul 1969. A absolvit studii de teatru, a jucat în filme, dar a rămas în istoria țării noastre drept unul dintre cei mai importanți artiști datorită concertelor și spectacolelor sale.
Mesajul lui Tudor Gheorghe pentru Capital
„Ne aducem aminte cu toții de anii ‘90 și 2000 când toată piața presei era plină de reviste, de titluri, de ziare. Încet încet lucrurile s-au selectat și iată că după mulți ani de zile au mai rămas doar câteva. Sunt tare bucuros că una dintre revistele care de 30 de ani neîntrerupt rămâne pe piață în țară e revista Capital. Sunt convins că nu s-ar fi putut face acest lucru dacă n-ar fi existat niște profesioniști, care să lucreze în redacția acestei reviste. Sigur că una e să fii reporter, redactor sau jurnalist la un ziar sau o revistă de lucruri mondene și alta e la o revistă care are un profil economico-financiar. Sunt tare bucuros, mulțumesc din suflet celor care s-au gândit să-mi acorde un premiu pentru că revista Capital e pentru mine un reper al pregătirii economice și financiare a acestei țări. Vă mulțumesc încă o dată și tot înainte”, a spus maestrul Tudor Gheorghe într-un mesaj video.
Despre Tudor Gheorghe
Tudor Gheorghe este unul dintre cei mai de success interpreți din România. Cariera acestuia a atins apogeul după căderea comunismului din țară. Astfel, încât în 1992, acest a avut primul spectacol, numit „Cântece cu gura închisă”. Acesta a revenit pe scena românească în ’98, iar din ’99 a început o serie de spectacole numite „Anotimpurile poeziei românești”. De asemenea, un alt moment remarcabil din cariera maestrului Tudor Gheorghe a fost în perioada 29 mai- 4 iunie 2006, când a susținut o serie maraton de concerte, sub denumirea „Săptămâna risipitorului de frumuseți”.
Cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire, Tudor Gheorghe a lansat o nouă piesă: „Marșul Unirii” la data de 17 noiembrie 2018.
În momentul actual, Tudor Gheorghe își desfășoară activitatea în continuare, acesta susținând recitaluri în țară și străinătate. El încă mai este pe scena Naționalului craiovean. Cu toate că se bucură și acum de un succes răsunător, în spatele acestei carieri stau mulți ani de muncă și de studiu.
Acesta a primit la data de 29 noiembrie 2022 Ordinul Național Steaua României în grad de Cavaler „pentru crearea și transmiterea cu talent și dăruire a unor opere literare semnificative pentru civilizația românească și universală” de la președintele României din acea vreme, Ion Iliescu. În semn de recunoaștere, centrul cultural din comuna Izbiceni din județul Olt îi poartă numele.