Într-un articol publicat de ziarul grecesc Kathimerini se arată că Turcia a redevenit o putere mondială şi a reintrat în joc după 100 de ani, datorită câştigurilor maritime. Turcia a devenit o reală forţă în Mediterana de Est, datorită înzestrării Forţelor Maritime Turceşti.
Câştigurile obţinute de Turcia în Mediterana de Est şi în Libia au readus în actualitate forţa maritimă a ţării.
Astfel, câştigurile obţinute în regiune au atras în mod special atenţia presei greceşti. Într-o analiză publicată de Vassilis Nedos într-unul dintre cunoscutele ziare greceşti, Kathimerini, se arată că după 100 de ani, Turcia şi-a regăsit locul în jocul forţelor regionale.
”Turcia a devenit o reală forţă în Mediterana de Est”
În articolul scris de Nedos se arată că acordul încheiat de Turcia cu Libia privind Zonele Economice Exclusive limitează drepturile suverane ale Greciei şi respinge orice pretenţie a insulelor greceşti la o zonă economică exclusivă, motiv pentru care Grecia a primit o lovitură dură pe teren.
Ziaristul grec mai scrie că Turcia a devenit o reală forţă în Mediterana de Est, datorită formei actuale şi a înzestrării Forţelor Maritime Turceşti ţara revenind, după 100 de ani, în jocul puterilor regionale.
Transformarea Turciei într-o forţă nu s-a datorat doar armatei eficiente şi înzestrării militare, ci şi prezenţei flotei turceşti la Adriatica, se mai arată în comentariu.
Noi tensiuni între cele două țări
Pentru a se putea concura cu puterea regională a Turciei, în loc să fie doar urmărite mişcările Turciei, trebuie acţionat „prin planuri de lucru cuprinzătoare şi axate pe viitor, şi nu prin dezbateri ideologice fosilizate”, mai arată autorul articolului, conform MILLIYET.
În context, trebuie precizat că Grecia a avertizat luna trecută Uniunea Europeană asupra escaladării tensiunilor cu Turcia în regiune.
„O escaladare din partea Turciei va duce nu doar la o criză bilaterală, ci la o criză a relaţiilor în genere între Uniunea Europeană şi Turcia”, susţine premierul grec Misotakis, într-o notă adresată preşedinţilor Consiliului European şi Comisiei, Charles Michel, respectiv Ursula von der Leyen.
Dincolo de tensiunile istorice dintre cele două țări, noile neînțelegeri pleacă de la planurile Turciei de explorare a unor rezerve de gaze naturale în litigiu în Marea Mediterană.