La alegerea unei reviste sau a unui ziar pentru a face reclama unui produs sau serviciu trebuie sa se ia in calcul si datele ce tin de segmentul stabil de cititori. Acesta ofera siguranta constantei in timp a publicului. Sunt cateva dintre concluziile studiului efectuat de catre institutul GfK asupra pietei publicatiilor economice din Romania.
Studiul a fost realizat in noiembrie 1999 pe un esantion reprezentativ de 626 de persoane active, care locuiesc in orase cu peste 50.000 de locuitori, cu varste cuprinse intre 20 si 45 de ani si care citesc cel putin o data pe luna una dintre urmatoarele publicatii: Capital, Ziarul Financiar, Bursa, Adevarul economic, Succes si Piata Financiara. Obiectivele investigatiei au fost descrierea pietei presei economice, segmentarea si pozitionarea publicatiilor, evaluarea potentialului fiecarei publicatii, cunoasterea profilului consumatorilor de presa economica.
Potrivit analizelor efectuate de GfK, publicul cititor de presa economica se imparte in patru mari grupuri. Primul grup intitulat „Business” reprezinta 34% din esantion si este format din indivizi direct implicati in lumea afacerilor. Cititorii din acest grup sunt persoane pragmatice, au un nivel ridicat de educatie si lucreaza cu precadere in sectorul privat, ocupand functii de conducere. Ei sunt cititori/cumparatori fideli ai revistei Capital si, cu o frecventa mai scazuta, ai Ziarului Financiar. Pentru acest grup, foarte important este continutul articolelor si mai putin forma de prezentare a informatiilor.
Al doilea grup identificat de cercetarea GfK a fost intitulat „dependentii de presa”. Este un segement care ocupa 29% din esantionul investigat. In acest grup se regasesc, cu precadere, specialistii si expertii din firme, cei care nu detin neaparat functii de conducere. Acestia citesc oriunde si oricand, „din scoarta in scoarta”, lectura fiind pentru ei o obisnuinta. Pentru „dependenti” este foarte importanta atractivitatea in sine a subiectelor tratate (inclusiv forma de reprezentare) si mai putin caracterul aplicat (pragmatic) al informatiei. Sunt cititori frecventi de Capital, iar publicatiile lunare au cea mai mare penetrare in grupul „dependentilor”. Cotidienele economice sunt citite ocazional de acest segment.
Grupul „complex”, preocupat in egala masura de forma si continutul publicatiei, este format din „spectatori” ai lumii afacerilor si reprezinta 17% din esantion. Ei sunt mai putin pragmatici (dar mai analitici), nu au functii de conducere, cu educatie mai mult medie si sunt (probabil) aspiranti la lumea afacerilor. Sunt cititori frecventi ai ziarului Bursa, citesc rar Capital si nu au in atentia lor Ziarul Financiar (poate ca pretul pentru acestia este foarte mare).
Grupul „superficiali” este format in special din cititori tineri (20-29 de ani). In proportie de 19% din totalul esantionului, acestia apreciaza foarte mult modul de prezentare a informatiei si calitatea grafica a publicatiei. Ei citesc presa economica mai mult prin abonamentele firmei unde lucreaza. Sunt cititori ocazionali de Capital si Bursa, preferand in prezent informatia condesata si concisa (se indreapta catre informatia tv).
Investitorii in publicitate care vizeaza publicatiile economice dispun, prin acest studiu, de un instrument util atat in cunoasterea structurii cititorilor fiecarei publicatii economice, cat si in evaluarea fortei de penetrare a respectivei publicatii in randul publicului.     

Campania Smash a recoltat un lan de premii in publicitate
Campania publicitara pentru batonul de ciocolata Smash se numara printre cele mai amuzante creatii publicitare care se deruleaza de mai mult timp pe micile ecrane din Romania.
Petre Barbu
Campania tv cuprinde cinci spoturi avand drept personaje principale un „durduliu” vesnic urmarit de ghinion si un sofer „plin de energie”, mare mancator de Smash.
Putina lume stie insa ca cele cinci clipuri (ultimul a fost terminat in urma cu doua saptamani) au fost realizate de biroul din Oslo al retelei internationale de publicitate Leo Burnett. Spoturile au fost „exportate” in tarile in care compania Kraft Jacobs Suchard a lansat ciocolata. Daca in Romania ciocolata se numeste Smash, in Ungaria aceasta poarta numele de Sport, iar in tarile nordice este comercializata sub numele de Japp.
Umorul campaniei a atras atentia si specialistilor din publicitate. Astfel, primul spot al seriei, intitulat „Porsche”, a castigat in 1995 Leul de bronz la Cannes, medalia de aur la festivalul Cleo si premiul pentru cel mai bun clip publicitar la un festival din Norvegia. Urmatoarele doua spoturi, „Masina de politie” si „Mafia” au primit premii internationale la diverse festivaluri. Clipurile tv au fost regizate de Oisten Borge, directorul de creatie al agentiei Leo Burnett din Oslo. Art Director a fost Morten Kristiansen. De altfel, agentia de publicitate Leo Burnett Oslo a fost desemnata timp de un deceniu drept cea mai creativa agentie din Norvegia si din reteaua europeana Leo Burnett.
Al patrulea spot, care inca n-a fost difuzat in Romania, se numeste „Boulgame” si are drept pretext jocul de balci la care o bila este aruncata pe o scala gradata prin lovirea unei parghii cu ciocanul. Cum spuneam, cel de-al cincilea spot este abia terminat si inca n-a fost difuzat nici in tara de origine. Poate peste patru-cinci ani va veni si in Romania. Pana atunci insa, speram ca umorul de buna calitate sa molipseasca si productiile publicitare romanesti.