Finlandezii de la Helsingin Sanomat consideră că Nokia a reuşit să vândă divizia de telefoane mobile “în momentul în care aceasta era aproape în stare de faliment şi la un preţ bun”.

Nokia, una dintre companiile emblematice ale industriei finlandeze, a anunţat pe 2 septembrie că va vinde activităţile de telefonie mobilă şi brevetele asociate gigantului american de software Microsoft, pentru suma de 5,44 de miliarde de euro. Divizia de telefonie mobilă a Nokia ar trebui să fie închisă în primul trimestru al anului 2014, precizează Helsingin Sanomat.

Ziarul adaugă faptul că “aproape 32. 000 dintre salariaţii Nokia ar trebui să treacă la Microsoft, dintre care 4.700 în Finlanda”. Telefoanele Nokia utilizează deja sistemul de operare Windows Phone 8, de la Microsoft, pentru care reprezintă 80% din vânzări.

Cotidianul anunţă că fostul lider mondial în telefoanele mobile, care a ratat trenul smartphone-urilor, se va concentra pe furnizarea de echipamente pentru reţele de telecomunicaţii, alături de partenerul său german Siemens, precum şi pe serviciile de cartografie digitală.

iPhone şi Galaxy au îngropat NOKIA

Nokia a pierdut, anul trecut, poziţia de lider al pieţei de telefoane mobile pe care o deţinea de 14 ani de zile. Sud-coreenii de la Samsung au reuşit să vândă 92 de milioane de telefoane mobile în primul trimestru al anului trecut, faţă de doar 83 de milioane de telefoane ale finlandezilor, dintre care 71 de miloane au fost modele clasice şi numai 12 milioane smartphone-uri. Seria Galaxy i-a ajutat pe sud-coreeni să devină numărul unu.

Telefoanele sud-coreenilor au avut succes în întreaga lume, inclusiv în Finlanda unde, spre exemplu, în primul trimestru al acestui an Samsung a vândut 210.000 terminale, iar Nokia 196.000 de telefoane, conform datelor companiei de cercetare IDC.

Situaţia producătorilor de telefonie mobilă în al doilea trimestru al acestui an se prezintă astfel: Samsung este numărul unu cu 107 milioane de unităţi vândute şi cu o cotă de piaţă de 24,7%. Locul doi este ocupat de Nokia cu 60 milioane unităţi şi o cotă de 14%. La mare distanţă se află Apple cu 31 de milioane de telefoane vândute şi cotă de piaţă de 7,3%. Locurile patru şi cinci sunt ocupate de LG cu 17 milioane de telefoane (3,9%) şi  ZTE cu 15 milioane de celulare (3,5%).