Deutsche Mittelstands Nachrichten aminteşte de reacţia preşedintelui Traian Băsescu care a afirmat că anunţul făcut de Banca Naţională a Austriei cu privire la reducerea fluxurilor de capital către statele din zona non-euro a băncilor austriece denotă o lipsă de ‘fair play’.
Există păreri diferite cu privire la cât de eficiente vor fi noile reglementări privind acordarea de împrumuturi de către filialele băncilor austriece din Europa de Est, notează Deutschen Mittelstands Nachrichten. Preşedintele Institutului de Politică Financiară de la Universitatea Economică din Viena, Profesorul Jesus Crespo Cuaresma, susţine spre exemplu că nu toate băncile austriece se află în aceeaşi situaţie.
‘Trebuie să luăm în calcul faptul că nu toate băncile austriece se află în aceaşi situaţie şi că măsurile pot avea efecte diferite în funcţie de instituţia în care sunt aplicate’, a afirmat el.
Păreri împărţite
Decizia Băncii Naţionale a Austriei de a limita împrumuturile către filialele băncilor austriece din Europa Centrală şi de Est rămâne controversată. Spre exemplu, Erik Berglof de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, este de părere că măsurile Austriei sunt discriminatorii şi că vor avea efecte negative asupra statelor afectate. Berglof consideră că autorităţile austriece nu au făcut bine deoarece nu s-au consultat cu statele afectate, iar decizia aceasta favorizează piaţa internă a băncilor în detrimentul celorlalte.
Purtătorul de cuvânt al lui Berglof, Jeromin Zettelmeyer, a relativizat însă posibilele efecte negative ale noilor reglementări, susţinând că acestea nu vor atrage după sine retragerea împrumuturilor actuale acordate filialelor austriece din Europa de Est şi că nu vor avea un impact foarte mare asupra ritmului acordării actualelor împrumuturi, deoarece cererea de credit este scăzută ca urmare a creşterii economice fragile.
‘Probabil că nu este o măsură atât de drastică precum pare’, a afimat Jeromin Zettelmeyer, citat de Deutsche Mittelstands Nachrichten, adăugând că măsura presupune restricţionarea acordării de noi credite, fără să afecteze împrumuturile din prezent.
Pachetul adoptat de Banca Naţională a Austriei se compune în principal din cerinţe mai stricte de capital şi o serie de dispoziţii privitoare la finanţarea filialelor din Europa de Est ale băncilor austriece.
Concret, începând cu anul următor filialele băncilor austriece nu vor putea acorda un nou împrumut mai mare de 110 de euro la un depozit de 100 de euro (‘110 percent loan to deposit ratio’). În plus, normele Basel III vor trebui respectate de la începutul anului 2013, fără perioadă de tranziţie. De asemenea, băncile vor trebui să pună deoparte o rezervă de capital de până la 3 puncte procentuale începând cu luna ianuarie 2016, în funcţie de riscurile pe care le includ modelul lor de afaceri.