Două sunt principalele motive să credem că România va primi o tranşă din împrumutul FMI la începutul anului viitor, conform estimărilor Reuters: situaţia financiară disperată care determină o atitudine cooperantă din partea partidelor politice şi faptul că Fondul doreşte evitarea unei situaţii similare crizei asiatice.
„Având în vedere că guvernul central a fost răsturnat luna trecută şi lupta care se dă între principalii rivali la preşedinţie, politicienii au oprit reforma şi probabil că nu se vor încadra în deadline. Această situaţie compomite discuţiile legate de buget şi vor întârzia reformele până după alegerile prezidenţiale, când România va putea avea un nou guvern”, analizează jurnaliştii de la Reuters situaţia critică din România.
Şeful misiunii FMI, Jeffrey Franks, a declarat vineri că dacă guvernul viitor nu va reuşi să ducă la bun sfârşit reforma bugetară, înţelegerea ar putea pica definitiv. „Doi factori vor ajuta România să obţină banii de la FMI. În primul rând, România are nevoie disperată de bani şi acest fapt i-a determinat pe politicieni să-şi unească forţele pentru a îndeplini condiţiile necesare, dar niciun partid nu este dispus să adopte măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare până după alegerile prezidenţiale. În al doilea rând, Fondul a evitat provocarea unor tensiuni similare cu cele din timpul crizei asiatice şi s-a dovedit mai binevoitor în ultimul timp”, subliniază Reuters.