AFP titrează: „Guvernul român vrea capul şefei Direcţiei Naţionale Anticorupţie”, potrivit Digi24.
Jurnaliştii francezi notează că „De la revenirea la putere în decembrie 2016, social-democraţii – din rândurile cărora mai mulţi aleşi sunt vizaţi de proceduri în justiţie – au încercat să dilueze legislaţia anticorupţie, declanşând un val de contestaţii fără precedent de la căderea regimului comunist, la finalul lui 1989.”
Totodată, Reuters consideră că, odată cu cererea de revocare a Laurei Codruţei Kovesi, lupta anticorupţie este în pericol.
„Ea conduce DNA din 2013 şi, sub conducerea ei, rata condamnărilor a crescut brusc în una dintre cele mai corupte state ale Uniunii Europene, primind aplauze de la oficialii europeni din Bruxelles care ţin justiţia sub o monitorizare specială.”, scrie Reuters.
Tudorel Toader, ministrul Justiției, a declarat joi, la o întâlnire cu jurnaliștii, că a declanșat procedura de revocare din funcție a procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi.
„Potrivit articolului 1 din Constituţie, România este stat de drept. În România s-a dezvoltat componenta de prevenire, dar şi componenta de combatere a corupţiei”, a declarat Tudorel Toader în concluziile discursului pe care l-a susţinut.
„Standardul luptei anticorupţie nu poate să protejeze comportamente defaăimătoare la adresa României, a conducătorilor instituţiei”, a mai spus ministrul.
El a arătat că „DNA nu se identifică cu şeful acesteia” şi s-a referit la practici percum „exces de autoritate, comportament discreţionar, sfidarea autorităţii Parlamentului, a deciziilor Curţii Constituţionale”.
Citește și:
Macovei: Toader a încălcat separaţia puterilor în stat
Fost judecător și coleg cu Tudorel Toader la Drept: Ce-a fost acest jalnic spectacol?