România s-ar putea aştepta la multe luni de instabilitate, indiferent de rezultatul referendumului, notează presa internaţională. Problema crucială este dacă prezenţa la urne ar putea ajunge la 50% pentru ca votul să fie valabil, în mijlocul vacanţelor şi al unui val de căldură cu temperatura din ziua scrutinului ce a urcat până la 39 de grade Celsius la Bucureşti şi în cea mai mare parte a sudului României, comentează Financial Times (FT), în ediţia online.
Cu o rată de participare estimată oficial la doar 26,9% la ora locala 17.00, la 10 ore de la începerea unei sesiuni de vot extinse la 16 ore, cu mult sub rata de participare în acelaşi punct la alegerile locale din iunie, adversarii preşedintelui se confruntă cu o luptă dificilă pentru a atinge pragul. Un eşec ar putea conduce la multe luni de instabilitate în continuare în România, cu un impas politic dintre guvern şi preşedinte şi încercări reînnoite de a-l da jos din post, mai notează FT.
În timp ce preşedintele de centru-dreapta este din ce în ce mai impopular, mulţi români văd în referendum rezultatul unui conflict amar între clanuri politice, după ce un guvern de stânga condus de primul ministru Victor Ponta a preluat puterea în luna mai. Dacă va fi demis, dl Traian Băsescu ar deveni ultimul lider european ce cade victima nemulţumirii populare faţă de măsurile de austeritate.
Criza politică din România a ridicat deja întrebări asupra angajamentelor faţă de democraţie şi disciplină fiscală într-o zonă de dezvoltare din Europa Centrală şi de Sud-Est. Ea urmează unei răsturnări de situaţie în Serbia vecină, unde preşedintele prooccidental Boris Tadic şi guvernul său de coaliţie au fost înlocuiţi după alegerile din mai cu un preşedinte şi prim-ministru cu trecut naţionalist. Dl Băsescu a câştigat câteva aplauze internaţionale pentru angajamentul său în favoarea disciplinei bugetare, dar a fost criticat de români pentru un stil de conducere chipurile impropriu bazat pe favoritisme şi un stil de viaţă somptuos.
România s-ar putea aştepta la multe luni de instabilitate, indiferent de rezultatul referendumului. În cazul în care dl Băsescu ar supravieţui cu o marjă clară, rezultatul ar putea fi o lungă perioadă de război de tranşee cu guvernul înainte şi după alegerile parlamentare din noiembrie. Alegeri prezidenţiale nu se vor ţine până în 2014, conchide FT.
Printre altele, canalul CNN aminteşte că disputele din România, o naţiune sud-est europeană puţin mai mică decât statul american Oregon, au coborât moneda, leul, la minime record. Oponenţii îl acuză pe Traian Băsescu, care a preluat mandatul în urmă cu opt ani, de clientelism. El a supravieţuit deja unei suspendări şi unui referendum în 2007, mai aminteşte CNN, în ediţia online.
Victor Ponta se confruntă cu controversele sale: el a fost acuzat că a plagiat teza sa de doctorat. Ponta a respins acuzaţiile considerându-le un atac politic din partea lui Traian Băsescu. În acest climat a picat şi referendumul, duminică.
Tot legat de referendum, ziarul britanic The Telegraph aminteşte că de la căderea lui Nicolae Ceauşescu în 1989, România a parcurs un drum pietros spre democraţie. Instituţiile ei politice au fost afectate de flagelul corupţiei şi al nepotismului, care, chiar cu aderarea la UE în 2007, nu a reuşit să fie eradicat. Dar criza actuală, aparent ameninţând instituţiile democratice, face ca ţara să se confrunte probabil cu cea mai mare provocare din ultimii 20 de ani.
Certurile politice au provocat daune serioase reputaţiei României într-un moment sensibil pentru tânăra democraţie. Economia ei, lăsată sfărâmată şi zdrobită de criza economică mondială, a devenit extrem de dependentă de finanţarea externă de urgenţă, astfel că semnele de întrebare asupra stabilităţii politice i-ar putea determina pe creditori să restricţioneze fluxul de bani, notează The Telegraph.
În aceeaşi ordine de idei, cotidianul conservator francez Le Figaro notează la rândul său că numai abţinerea la referendumul de duminică l-ar putea salva pe Băsescu, care denunţă o tentativă de lovitura de stat în care miza reală este controlul justiţiei.
Lovit de caniculă, Bucureştiul îşi iese cu greu din toropeala celei mai călduroase luni din an. În mod paradoxal, căldura, vacanţele de vară şi discreditarea clasei politice probabil l-ar salva pe Traian Băsescu, notează Le Figaro. Duminică, românii au fost chemaţi să se pronunţe pentru sau împotriva destituirii preşedintelui lor. A devenit aproape un obicei, remarcă Le Figaro. În 2007, Parlamentul a încercat deja, fără succes, să termine cu Băsescu. La sfârşitul unui referendum, şeful de stat a fost reales triumfător în funcţie cu peste 74% din voturi. De data aceasta, însă, Băsescu nu mai poate conta pe popularitatea sa, în cădere liberă după introducerea austerităţii în 2010. Abţinerea este acum pentru el ultima soluţie salvatoare. Deoarece, pentru ca rezultatul scrutinului să fie validat, participarea trebuie să atingă un prag de cel puţin 50%.
De asemenea, într-un material cu titlul „Preşedintele român şi-ar putea păstra funcţia, ca urmare a unei slabe participări la vot”, agenţia Reuters notează la rândul ei că eforturile oponenţilor lui Traian Băsescu de a-l suspenda s-ar putea solda cu un eşec. Dacă la vot nu se prezintă cel puţin 50% din alegătorii înscrişi pe liste, referendumul va fi invalidat, deschizând calea către şi mai multe ciocniri între Băsescu şi oponenţii săi aflaţi la guvernare. Mulţi români sunt în vacanţă în această zi de referendum, când temperaturile au atins şi 39 de grade Celsius, ceea ce a determinat guvernul să înfiinţeze secţii de vot suplimentare, multe dintre ele în restaurante de pe malul mării şi în hoteluri, pentru a înlesni mersul la vot, mai adaugă Reuters.
Sursa: Agerpres