capsunar in Spania, ar fi avut surpriza sa constate la intoarcerea in tara ca ceva s-a schimbat in peisaj: Evenimentul Zilei nu mai este condus de Cornel Nistorescu, iar echipa lui care a dus razboaie grele cu Nastase si Puwac a disparut, Bacanu nu mai figureaza printre actionarii de la Romania Libera, Cristian Tudor Popescu si o parte din jurnalistii de la Adevarul au demisionat, Nationalul s-a metamorfozat in 7 plus (ce titlu neinspirat!), iar ziarul Cotidianul arata altfel, cu o echipa mult consolidata. Ce repede s-a schimbat lumea presei in doar sase luni! Uimirea domnului Mitica este indreptatita. In ultima perioada, s-au intamplat atat de multe lucruri pe piata media, cat n-au fost in ultimii patru ani. Dar domnul Mitica, doar un simplu cititor, nu stie totul: in spatele acestor miscari vizibile am asistat si la mutari importante in patronatul presei. Petromservice si-a consolidat grupul de media, cumparand mai multe titluri, Academia Catavencu a relansat Cotidianul si a transformat Fun Radio in Radio Guerilla, iar patronul magazinului Unirea este acum proprietarul Romaniei libere.
Alegerile au zdruncinat piata media
Cum se explica faptul ca intr-o perioada atat de scurta, dupa o plictiseala pesedista de patru ani, s-au intamplat atat de multe? Ratiunile acestor miscari sunt atat de natura politica, cat si de natura comerciala, ca o evolutie normala a pietei. Campania electorala care a culminat cu schimbarea Puterii a dat semnalul reconfigurarii pietei media. „Probabil ca, inainte de alegeri, fiecare proprietar a fost interesat sa mentina, chiar cu pretul unor pierderi, un instrument politic care putea sa-i aduca beneficii sub alte forme decat cele legate strict de mass-media. Acest interes a disparut dupa alegeri“, spune Sorin Rosca Stanescu, in prezent managerul cotidianelor Ziua si Gardianul. Stanescu afirma ca, in cazul multor mutatii care urmau sa se produca, proprietarii au asteptat deznodamantul alegerilor pentru a declansa apoi miscarile de reasezare.„Toate aceste framantari au izbucnit acum pentru ca inainte de alegeri au fost tinute ca intr-o oala sub presiune. Poate ca daca nu s-ar fi schimbat Puterea dupa alegeri, acestea nu ar fi aparut“, afirma Rodica Culcer. Jurnalista crede ca absenta publicitatii guvernamentale, dinspre Executivul condus de Tariceanu, i-a lasat pe multi patroni de presa fara surse importante de finantare, asa incat asistam la o repozitionare a trusturilor de presa independenta de fondurile de la stat.Piata media romaneasca s-a dezvoltat cu mai multe anomalii. Sorin Vulpe, director general Academia Catavencu, semnaleaza ca numeroase institutii de presa au fost create de oameni de afaceri pentru a-si proteja interesele: „Ziarul era gandit ca un centru de cost. Nu trebuia sa produca bani, ci sa fie o voce care sa transmita un mesaj catre cei care puteau sa influenteze afacerile patronului.“ Erau si anomalii in structura de organizare a unor ziare. Doua exemple sunt relevante pentru crizele izbucnite recent: Romania libera si Adevarul. „La inceput, acestea au fost transformate din intreprinderi de stat in companii private. Au fost improprietariti oameni care nu erau nici antreprenori, nici manageri, ci doar ziaristi“, spune Vulpe. Intrarea unor noi actionari in aceste entitati (WAZ la Romania Libera si Ana Maria Tinu la Adevarul) a creat tensiuni. „Daca esti actionar si iti dai seama ca nu poti face nimic, vinzi si te duci in alta parte. Ori determini echipa sa plece, ori te retragi tu. La Romania libera a cedat actionariatul, la Adevarul a plecat echipa de jurnalisti“, observa managerul de la Academia Catavencu.
Ziarele cu tiraje „confidentiale“ risca sa dispara
Un alt motiv al miscarilor din ultima vreme tine de latura economica a presei. „A inceput sa se vada ca poti sa scoti bani corect si din presa, mai cu seama din publicitate. Pe de alta parte, este eficient sa fii o structura puternica din ratiuni care tin de distributie si de puterea de negociere cu agentiile de publicitate“, explica Sorin Vulpe. Dupa alegeri, absenta din contabilitatea presei a bugetelor guvernamentale i-a obligat pe patroni sa gaseasca solutii pentru a rezista pe piata. „Cred ca presa se orienteaza catre oameni de afaceri cu bani, dispusi sa investeasca mari sume, si mai putin catre patronii politici ce manevrau pana acum fondurile publice prin Guvern. Asistam la o subventionare puternica din partea patronilor“, declara Rodica Culcer. La randul sau, Vulpe afirma ca „pozitii precum cea a Adevarului, care depindeau mult de banii de la Guvern, au devenit extrem de vulnerabile o data cu schimbarea politica“. Ce viitor vor avea ziarele cu tiraje confidentiale? „Consider ca toate ziarele care sunt prea legate de un partid politic nu vor putea rezista pe piata, fiind doar instrumente mediatice temporare. La fel, toate ziarele care sunt strans legate de anumite grupuri de interese si fac numai politica acestor grupuri sunt condamnate la moarte“, raspunde Sorin Rosca Stanescu.Piata de presa va continua sa se reaseze prin tranzactii si lansari de noi titluri. Sorin Rosca Stanescu pregateste Averea, un ziar generalist cu un pronuntat continut economico-financiar, un produs diferit de Ziua si Gardianul, celelalte titluri conduse de Stanescu. Rosca Stanescu este mai mult decat manager la Gardianul. El a primit 10% din actiuni pentru asigurarea managementului prin firma lui Fulcrum. Totodata, are 50% din profitul ziarului, iar in momentul vanzarii publicatiei ii va reveni jumatate din suma. Mircea Dinescu a anuntat ca va scoate un ziar cu echipa condusa de Cristian Tudor Popescu. Academia Catavencu are in pregatire noi proiecte. Incercarile de consolidare a grupurilor de presa autohtone sunt explicabile si prin perspectiva aderarii Romaniei la UE. Piata asteapta ca alte mari grupuri straine sa intre puternic si doar trusturile romanesti bine articulate se vor putea bate cu noii jucatori.
In noiembrie anul trecut, trustul de presa Academia Catavencu a relansat ziarul Cotidianul, a transformat Fun Radio (postul cumparat o data cu ziarul) in Radio Guerilla si a lansat revista de cultura Idei in dialog. Grupul detinea deja titlurile Academia Catavencu, B-24-FUN, Tabu, Aventuri la pescuit, Bucataria pentru toti si Super Bebe. Recent, Academia Catavencu si-a format si o regie de publicitate, Splendid Mediazece. Finantatorul principal este Sorin Marin, presedintele Fundatiei Anonimul si fost actionar la Rompetrol.
Investitiile media ale Petromservice si ale Federatiei Sindicatelor Libere si Independente Petrom, conduse de Liviu Luca, au inceput acum cativa ani, cand au cumparat 6% din ziarul Ziua. Treptat, au devenit 100% actionari. Petromservice a achizitionat si reteaua Alfa, cu posturi locale radio-TV. In mai anul trecut, societatea a devenit proprietar la Realitatea TV. Grupul mai include postul Radio Total si Telegraful de Prahova. Petromservice a fost interesat si de ziarul Independent (Horia Alexandrescu), dar a renuntat la aceasta preluare. Pe piata se vehiculeaza tot mai insistent ca in spatele investitiilor Petromservice este Sorin Ovidiu Vantu.
In septembrie anul trecut, a izbucnit un conflict foarte dur intre jurnalisti, condusi de Petre Mihai Bacanu (presedintele CA, directorul general al ziarului si detinatorul unui pachet de actiuni de 21% din Societatea „R“) si grupul german WAZ, actionarul majoritar. WAZ l-a acuzat pe Bacanu ca nu a convocat o adunare generala a actionarilor cand i-a expirat mandatul de presedinte. De cealalta parte, jurnalistii au acuzat WAZ de imixtiune editoriala. Conflictul a fost stins in 22 decembrie, cand WAZ a vandut o parte din actiuni lui Dan Adamescu (proprietarul magazinului Unirea) si a ramas cu 46%.
La 21 martie a.c., a fost revocat Consiliul de Administratie al societatii Adevarul din care faceau parte, pe langa Ana Maria Tinu (fiica regretatului Dumitru Tinu si actionar majoritar), si jurnalistii Cristian Tudor Popescu, Bogdan Chirieac, Adrian Ursu si Lelia Munteanu. Dupa revocare, cei patru ziaristi au demisionat din functiile redactionale, fiind urmati de o parte importanta din redactie. Pe piata s-a vehiculat ipoteza ca Ana Maria Tinu a retras profitul societatii Adevarul pentru a plati o datorie catre Fathi Taher, de la care Dumitru Tinu ar fi imprumutat bani pentru a deveni actionarul majoritar, in urma cu doi ani.
Presa libera de PSD, caut patron cu bani, fara pretentii
7 aprilie 2005, 12:00
Ultima modificare în 7 aprilie 2005, 15:00
capsunar in Spania, ar fi avut surpriza sa constate la intoarcerea in tara ca ceva s-a schimbat in peisaj: Evenimentul Zilei nu mai este condus de Cornel Nistorescu, iar echipa lui care a dus razboaie grele cu Nastase si Puwac a disparut, Bacanu nu mai figureaza printre actionarii de la Romania Libera, Cristian Tudor Popescu si o parte din jurnalistii de la Adevarul au demisionat, Nationalul s-a metamorfozat in 7 plus (ce titlu neinspirat!), iar ziarul Cotidianul arata altfel, cu o echipa mult c
Etichete: academia,
arhiva,
presa,
sorin
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook