Eritreea, Coreea de nord și Turkmenistan sunt țările în care este cel mai periculos să fii reporter, potrivit ultimului raport al organizației Reporteri fără frontiere despre libertatea presei
România și-a ameliorat poziția în topul țărilor în care presa are de suferit, cu cinci locuri, ajungând pe locul 47, Totuși, în România, presa a fost mai puțin libera în 2011 decât în țări precum Namibia sau Capul Verde. În premieră, aceste două țări au intrat în top 20 al țărilor în care nu s-au petrecut incidente care să submineze libertatea presei, în 2011. Țările în care presa a avut cel mai puțin de suferit în anul trecut sunt Finlanda, Norvegia și Olanda.
"În acest an au fost multe schimbări în index, mai ales în cazul țărilor arabe. Mulți jurnaliști au plătit scump pentru reportajele făcute în zonele de conflict. Guvernele au continuat să controleze mass-media, iar rolul internetului în diseminarea informației a crescut tot mai mult", scrie organizația în cel de-al zecelea raport.
Ultimele locuri ale topului care are 179 de țări sunt ocupate de state cu regim dictatorial, în care libertatea presei a fost serios îngrădită în 2011: Eritreea, Turkmenistan și Coreea de Nord. Ele sunt precedate de Siria, Iran și China și de Uganda și Belarus, în care regimul politic a devenit tot mai represiv în ultimii ani.
"Represiunea este cuvântul cheie pentru 2011. Niciodata în istoria recentă, libertatea de exprimare nu a fost mai strâns legata de democrație. Este anul cu cele mai numeroase atacuri fizice asupra jurnaliștilor. Ecuația e simplă: absența sau suprimarea libertăților cetățenești duce la suprimarea libertății presei", mai scrie în raport.
Țările au fost clasificate pe baza unor chestionare completate de mai mulți jurnalișți, din toate țările incluse în top. "Reporteri fără frontiere" a ținut cont de 44 de situații care influențează libertatea presei, de la amestecul politicului în presă la abuzuri fizice asupra jurnaliștilor.