Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a României a decis în ceea ce privește prescripția, în ciuda interpretărilor date de CJUE.
În contextul deciziei de luni, 17 iunie, Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a României și-a menținut poziția referitoare la aplicarea principiului „mitior lex” în materia întreruperii cursului prescripției răspunderii penale.
Prescripția se aplică conform Deciziei ÎCCJ 67/2022, nu conform CJUE
Decizia nr. 37/2024 a ÎCCJ, pronunțată de Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală, răspunde sesizării formulate de Curtea de Apel Târgu Mureș. Instanța a stabilit că instanțele de judecată din România nu pot ignora interpretarea dată de Înalta Curte prin Decizia nr. 67/2022 privind aplicarea principiului „mitior lex” în contextul prescripției răspunderii penale. Această decizie trebuie respectată în limitele hotărârii Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) din 24 iulie 2023, în cauza C-107/23 PPU.
Decizia nr. 67/2022 a ÎCCJ stipulează că principiul „mitior lex”, care favorizează aplicarea legii mai blânde, trebuie respectat în contextul întreruperii cursului prescripției răspunderii penale. Aceasta se aplică și actelor de procedură efectuate înainte de 25 iunie 2018, data publicării Deciziei nr. 297/2018 a Curții Constituționale a României.
Decizia Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) din 24 iulie 2023 a avut impact asupra aplicării principiului „mitior lex” în statele membre ale Uniunii Europene, însă ÎCCJ a reafirmat că instanțele din România trebuie să urmeze interpretarea sa anterioară, în concordanță cu decizia CJUE doar în limitele prevăzute în hotărârea respectivă.
Această hotărâre a ÎCCJ este obligatorie de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, conform articolului 477 alineatul (3) din Codul de procedură penală.
Ce a transmis ÎCCJ
Astfel, aplicarea prescripției în România va continua să fie guvernată de Decizia ÎCCJ nr. 67/2022, în ciuda interpretărilor date de CJUE, cu respectarea limitelor stabilite de aceasta.
„Admite sesizarea formulată de Curtea de Apel Târgu Mureş – Secţia penală şi pentru cauze cu minori şi de familie, prin care se solicită pronunțarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea următoarei chestiuni de drept: Instanţele de judecată sunt obligate să lase neaplicată dezlegarea chestiunii de drept privitoare la aplicarea principiului mitior lex în materia întreruperii cursului prescripţiei, dată prin Decizia nr. 67/2022 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală, în limitele rezultate din hotărârea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene pronunţată în 24 iulie 2023 în cauza C-107/23 PPU? si stabilește că:
1. Instanţele de judecată nu pot lăsa neaplicată dezlegarea chestiunii de drept privitoare la aplicarea principiului mitior lex în materia întreruperii cursului prescripţiei răspunderii penale, dată prin Decizia nr. 67/2022 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală, în limitele rezultate din hotărârea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene pronunţată în 24 iulie 2023 în cauza C-107/23 PPU (limite prevăzute în dispozitivul hotărârii la pct.1 teza a II-a).
2. Dezlegarea dată prin Decizia nr. 67/2022 a Înaltei Curti de Casatie si Justitie- Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală se va aplica în condițiile stabilite de aceasta, si actelor de procedură efectuate înainte de 25 iunie 2018, data publicării Deciziei nr. 297/2018 a Curții Constituționale. Obligatorie de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I-a, potrivit art. 477 alin. (3) din Codul de procedură penală. Pronunțată în ședință publică astăzi, 17 iunie 2024”, arată ÎCCJ.