Postul de televiziune a prezentat un document dat presei de fostul consultant al Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) a SUA, Edward Snowden, datat din iunie 2012 şi intitulat ‘Infiltrarea inteligentă a datelor. Studiu de caz: Brazilia şi Mexic’.

În acest document, NSA încearcă să aibă ‘o mai bună înţelegere a metodelor de comunicare şi a interlocutorilor’ Dilmei Rousseff şi a colaboratorilor săi, prin intermediul unui program care permite accesul la toate site-urile vizitate de preşedinta Braziliei.

Dilma Rousseff, care avea prevăzută o vizită la Washington în octombrie, a organizat duminică o reuniune de lucru pentru a analiza această problemă, potrivit Globo.

‘Dacă aceste fapte sunt adevărate, ar fi o situaţie inadmisibilă, inacceptabilă, care ar putea fi calificată ca un atentat clar la suveranitatea ţării noatre’, a declarat ministrul brazilian al justiţiei, Jose Eduardo Cardozo.

Programul NSA permite ‘găsirea unui ac în carul cu fân’ şi accesul la orice reţea de comunicare – telefon, internet, reţele de socializare – a preşedintei şi a adjuncţilor săi.

Este ‘o infiltrare simplă şi eficientă care ne permite să avem date indisponibile sub alte forme’, potrivit documentelor arătate de Globo.

Spionarea lui Enrique Pena Nieto, care a preluat puterea în Mexic în decembrie, a avut loc în perioada în care era candidatul favorit în alegerile prezidenţiale. NSA i-a interceptat de asemenea e-mail-urile şi mesajele telefonice, în special pe cele în care candidatul discuta numele eventualilor săi miniştri.

Ministrul brazilian al justiţiei s-a întâlnit, săptămâna trecută, la Washington, cu vicepreşedintele american, Joe Biden, pentru a discuta despre aceste dezvăluiri.

SUA au refuzat o propunere din partea Braziliei de a negocia un acord bilateral privind activităţile de spionaj. AGERPRES