Agenţia Naţională de Integritate, în baza prevederilor Legii nr. 144/2007, cu modificările şi completările ulterioare, a sesizat, la data de 4 decembrie 2008, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la infracţiunea de fals în declaraţii, prevăzută şi pedepsită de art. 292, Cod Penal, de către doamna Angela Toncescu, Preşedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).

 

Conform actului normativ menţionat, Agenţia Naţională de Integritate a verificat din oficiu averea acesteia şi a constatat că doamna Angela Toncescu nu a respectat dispoziţiile legale privind completarea şi  depunerea declaraţiilor de avere şi de interese.

 

În urma analizării declaraţiilor de avere, datate 20.12.2007, 12.06.2008, 30.06.2008, a declaraţiei de interese, datată 04.08.2006, şi a documentelor solicitate instituţiilor competente, au rezultat aspecte care au fost apreciate ca fiind indicii cu privire la săvârşirea infracţiunii de fals în declaraţii, prevăzută de art. 292, Cod Penal, asupra căruia doar organele judiciare au competenţa de a se pronunţa, motiv pentru care s-a dispus sesizarea Parchetului competent.

 

Revista Capital a semnalat încă de acum câteva luni inadvertenţe în declaraţia de interese a preşedintei CSA.

 

Astfel, unul dintre beneficiarii  subvenţiilor de la bugetul naţional şi european este Intercereal SA Movila, societate la care Angela Toncescu este acţionar minoritar, cu o participaţie de 0,0018%, potrivit datelor Registrului Comerţului, iar acţionarul majoritar este Asigurarea Romånească SA – Asirom (99,9%). Angela Toncescu, fost director general al Asirom, este în prezent preşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA). Conform datelor Registrului Comerţului, aceasta mai deţine acţiuni la Asirom – Concordia Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Facultative SA, Complexul Carmen SA,  Clubul A.RO SRL şi Nico Stil Production SRL. La primele trei firme deţine acţiuni şi Ioan Niculae. În declaraţia sa de interese, care nu a mai fost actualizată din 2006, nu figurează niciuna dintre aceste societăţi.

 

Alexandru Macovei, preşedintele ANI, a precizat pentru Capital (in luna august anul curent)  că Angela Toncescu se află în atenţia inspectorilor instituţiei pentru o tranzacţie comercială pe care a realizat-o, în calitate de persoană fizică, cu societatea InterAgro, pentru care a încasat 90.000 lei, conform declaraţiei de avere. Ce se întâmplă dacă ANI constată că preşedintele CSA este acţionar la o firmă la care deţine acţiuni şi o societate de asigurări? „Atunci situaţia este mai complexă. O primă consecinţă ar fi ca aceasta să returneze toate beneficiile financiare obţinute în această calitate de acţionar. Cu alte cuvinte, trebuie să returneze toţi banii pe care i-a încasat ca acţionar“, a explicat  Macovei. Preşedintele ANI a precizat că legea prevede ca în declaraţia de interese să se specifice, dacă este cazul, calitatea de asociat sau acţionar la societăţi comerciale, indiferent de cota de participaţie deţinută, „chiar dacă este vorba de 0,00001%“.

Citeste mai mult

Vezi aici  ultima declaratie de interese, din 2006, a Angelei Toncescu, asa cum apare pe site-ul CSA