Într-o conferinţă de presă, preşedintele Traian Băsescu a făcut mai multe aprecieri la adresa reformei în domniile Justiţie şi Educaţie. El a acuzat procesul lent al reformei în cele două domenii şi şi-a exprimat câteva opinii pe aceste teme.Primul subiect abordat de Traian Băsescu a fost Justiţia. Preşedintele a aprecit faptul că au fost făcute o serie de progrese, câtă vreme nu a fost activată clauza de salvgardare. El a declarat că singurele i
Într-o conferinţă de presă, preşedintele Traian Băsescu a făcut mai multe aprecieri la adresa reformei în domniile Justiţie şi Educaţie. El a acuzat procesul lent al reformei în cele două domenii şi şi-a exprimat câteva opinii pe aceste teme.
Primul subiect abordat de Traian Băsescu a fost Justiţia. Preşedintele a aprecit faptul că au fost făcute o serie de progrese, câtă vreme nu a fost activată clauza de salvgardare. El a declarat că singurele instituţii care au obţinut rezultate concrete sunt cele conduse de oameni care au ajuns în acele funcţii după ce el a emis decretele de numire. Cele două exemple ale sale sunt şeful DNA Daniel Morar şi procurorul general Laura Codruţa Kovesi. De asemenea, Băsescu a declarat că admiterea României în spaţiul Schengen nu stă în progrese consistente pe calea reformei în Justiţie, deoarece acest lucru nu a fost negociat în tratatul de aderare la UE.
Privitor la anchetarea lui Adrian Năstase, Băsescu a spus că ar fi mai bine dacă fostul premier s-ar duce să-şi demonstreze nevinovăţia în faţa Justiţiei, decât „să se ascundă în spatele Parlamentului”. Astfel, ar da un semnal bun la Bruxelles cum că parlamentul nu are un rol de frână în calea actului de justiţie. ”Eu cred că Adrian Năstase este curat ca lacrima, numai el nu vede. Nu cred că nu se poate apăra dacă se duce în Justiţie”, a declarat Băsescu.
De asemenea, preşedintele a precizat că nu este de acord cu schimbarea ministrului Cătălin Predoiu, deoarece apreciază modul în care şi-a „îndeplinit misiunea”.
„Trebuie reformat întreg sistemul”
Referitor la Educaţie, Traian Băsescu a apreciat că este necesară o reformă în întreg sistemul, atât de stat cât şi privat. În opinia sa, nu este necesar un sistem cu 12-14 materii, ci unul cu 6-7 materii şi cu examinări trans-disciplinare.
Şeful statului a precizat că vina pentru lipsa reformei în sistem aparţine atât politicienilor, cât şi sindicaliştilor din Învăţământ. „Diverşi politicieni predau pe la tot felul de universităţi, creându-se astfel o încrengătură care blochează orice reformă a sistemului”, consideră preşedintele. El a respins acuzaţia că ar apăra Universitatea „Spiru Haret” în scandalul diplomelor obţinute uşor, precizând că „acelaşi tip de scandaluri există şi la universităţi de stat, precum la Oradea şi Iaşi”.
„Nu reducem pensiile”
La final, Băsescu a mai făcut câteva aprecieri referitoare la perioada de criză. A declarat că nu este de acord cu reducerea salariilor şi a pensiilor din sectorului bugetar, ca în Ungaria şi că nu crede că guvernul trebuie să aibă ca prioritatea scoaterea României din criză.
„Dacă ieşim primii, o să fim singurii ieşiţi din criză şi nimeni nu ne poate cumpăra produsele. Nu suntem SUA sau Marea Britanie să putem produce pe stoc. Este o soluţie scumpă. Cea mai facilă soluţie ar fi reducerea cheltuielilor bugetare”, a afirmat Băsescu. El nu a precizat la ce cheltuieli se referă. Cu toate acestea, următoarea sa declaraţie a fost aceea că se impun investiţiile guvernamentale în infrastructură sau programe precum „Prima Casă”.
Preşedintele nu a spus nimic referitor la reducerea fiscalităţii sau la soluţii pentru stimularea mediului de afaceri.