Aceasta a punctat faptul că în România sunt necesare investiţiile în refacerea filierei de produs, respectiv fabrici de procesare a laptelui, care să fie ale crescătorilor de animale, depozite şi silozuri care să fie ale agricultorilor şi ale asociaţiei de agricultori.
”Noi trebuie să ne recâştigăm această piaţă, prin investiţii şi prin asocierea producătorilor agricoli. Această iniţiativă înseamnă relansarea sectorului agricol, a sectorului legumicol din România, capitalizarea agriculturii şi scoaterea acestui sector din faliment, dar şi eliminarea evaziunii fiscale şi un preţ corect pentru consumator”, a spus el, citat de Agerpres.
Totodată, acesta a subliniat că, atâta timp cât desfacerea produselor nu va trece prin aceste spaţii de depozitare, astfel încât agricultorul să aibă putere de negociere mult mai mare cu cel care cumpără, domeniul agricol nu va ieși din criză.
Pe de altă parte, Niculae Ştefan a estimat că ne putem aştepta la creşteri ale preţurilor cu 2-3% la legume, încă din decembrie, şi la creşteri cu 7-8% a preţurilor la pâine, carne şi produse din carne care necesită pentru prelucrare consum de gaze şi electricitate, ca urmare a anunţatelor majorări de preţ la aceste două componente.
Mai mult, el crede că la finele lunii noiembrie sau începutul lui decembrie pot izbucni proteste ale agricultorilor, care sunt nemulţumiţi că nu au un răspuns clar privitor la subvenţiile pe care le vor primi pentru anul 2011.
”Nu ştim ce se va întâmpla cu formele de sprijin financiar de care ar trebui să beneficiem în 2011. Pentru subvenţia pe suprafaţă nu avem un răspuns corect şi concret din partea Ministerului Agriculturii. Pe cap de animal trebuia să primim circa 200 de euro, dar se pare că ministerul nu poate bugeta decât 100 de euro, ceea ce înseamnă o lovitură fără precedent în sectorul creşterii bovinelor”, a conchis Niculae Ştefan.