Preşedintele algerian, Abdelmadjid Tebboune, a dizolvat duminică Adunarea populară naţională, camera inferioară a parlamentului, deschizând calea pentru alegeri parlamentare anticipate în termen de şase luni.
Tebboune „a semnat un decret prezidenţial care dizolvă Adunarea populară naţională”, al cărei mandat urma să expire în 2022, a declarat televiziunea, conform AFP.
Nu a fost stabilită încă nicio dată pentru scrutin, dar clasa politică mizează pe luna iunie.
Conform Constituţiei, alegerile trebuie să aibă loc în termen de trei luni. În cazul în care aceste alegeri nu pot fi organizate înainte de acest termen, scrutinul poate fi amânat pentru o singură perioadă de trei luni.
Cei 462 de membri ai camerei inferioare a parlamentului Algeriei sunt aleşi direct de populaţie, în timp ce membrii (144) camerei superioare – Consiliul Naţiunii – sunt aleşi indirect prin vot secret (două treimi) şi de către preşedintele ţării (o treime).
Remaniere parțială a guvernului
Tot duminică, preşedintele a efectuat o remaniere parţială a guvernului, foarte aşteptată, dar fără schimbări majore de echipă, în ajunul împlinirii a doi ani de la lansarea mişcării de protest populare Hirak, care l-a alungat de la putere pe preşedintele Abdelaziz Bouteflika.
Premierul Abdelaziz Djerad, deşi criticat, rămâne în funcţie, precum şi deţinătorii de ministere importante, conform listei publicate de Preşedinţia Republicii.
Atât dizolvarea camerei inferioare a parlamentului, cât şi remanierea guvernamentală au fost anunţate de preşedinte încă de joi, într-un discurs programat. Tot atunci, pentru a răspunde crizei politice care zguduie Algeria, Tebboune a decretat o graţiere prezidenţială pentru şaizeci de prizonieri de opinie, un gest de calmare adresat mişcării Hirak, care în continuare contestă regimul de la Alger.
De atunci, cel puţin 35 de deţinuţi au fost eliberaţi, potrivit Comitetului Naţional pentru Eliberarea Deţinuţilor (CNLD).
Sursă foto: Dreamstime