Preşedintele ANAF, despre accesul Fiscului la conturile românilor: Aveam acces și până acum

ANAF

Preşedintele ANAF, Mirela Călugăreanu, vine cu noi informații legate de accesul fiscului la informațiile privind conturile contribuabililor. Potrivit acesteia, ANAF avea acces și până acum la aceste informații.

Preşedintele ANAF, Mirela Călugăreanu a declarat, joi, că organizarea Registrului central electronic pentru conturile bancare se integrează perfect în procesul de informatizare a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi reprezintă transpunerea unei directive europene, dar Fiscul avea acces la informaţii despre conturi şi până acum.

Totodată, aceasta a mai subliniat că noua modificare legislativă adoptată este, de fapt, traspunerea unei directive europene, iar toate statele europene sunt vizate de acest aspect. De asemenea, în opnia acesteia, noul instrument este mult mai eficient pentru a preveni spălările de bani, dar și pentru a combate finanțarea terorismului.

„Aş dori să clarific două aspecte care au prezentat interes public în această perioadă. Şi mă refer la Registrul central electronic pentru conturi bancare şi la activitatea de executare silită. În legătură cu Registrul central electronic pentru conturile bancare aş vrea să subliniez, aşa cum marea majoritatea a dumneavoastră cunoaşteţi, faptul că Fiscul avea acces la informaţii privind conturile, soldurile aflate în aceste conturi şi rulajele conturilor bancare şi până acum, de mulţi ani, de multă vreme.

Modificarea legislativă ce a fost adoptată reprezintă transpunerea unei directive europene care vizează toate statele membre ale Uniunii. Vorbim deci despre un instrument mult mai eficient de prevenire a spălării banilor şi a combaterii finanţării terorismului. Organizarea Registrului central electronic pentru conturile bancare se integrează perfect în procesul de informatizare al ANAF şi de aceea legiuitorul a ales ca Agenţia Naţională de Administrare Fiscală să administreze acest Registru.

Pe această cale vreau să liniştesc contribuabilii români corecţi subliniind încă o dată că domeniul vizat este cel al spălării banilor şi al combaterii finanţării terorismului, iar interesul din această perspectivă este atât al autorităţilor statelor membre ale Uniunii Europene, dar şi al cetăţenilor”, a susţinut Călugăreanu, la conferinţa „Bugetul de stat şi bugetele economiei reale: Fiscalitatea 2021”.

Președintele ANAF, despre executarea silită

În cadrul aceleiași conferințe de presă, președintele ANAF a vorbit și despre un alt subiect de mare interes: executarea silită după data de 28 decembrie. Călugăreanu susține că activităţile de administrare fiscală au fost reluate treptat, iar după această dată şi până în prezent nu a fost înfiinţată nicio proprire nouă.

În această perioadă s-au desfăşurat operaţiuni specifice închiderii anului de stingere şi de distribuţie a plăţilor efectuate de contribuabili. În schimb, în cursul săptămânii trecute şi al acestei săptămâni toţi contribuabilii care pot beneficia de eşalonarea simplificată au primit prin SPV sau prin alte canale de comunicare materiale informative cu privire la posibilitatea accesării acestor facilităţi ca alternativă la procedura de executare silită.

„Contribuabilii care accesează eşalonarea simplificată – şi aşa cum deja am făcut public – a reprezentat şi pentru noi un mare succes, pentru că numărul contribuabililor care au accesat eşalonarea simplificată este de peste 31.000, în timp ce eşalonările clasice acordate în perioada 2011 şi până în prezent sunt de 13.000, cum spuneam eşalonarea simplificată reprezintă pentru contribuabili o posibilitate de a nu face obiectul executării silite.

Şi cum prea bine cunoaşteţi deja, vorbim de o simplă cerere. Doar o cerere pe care contribuabilul trebuie să o depună. Nu mai vorbim de documente stufoase, de garanţii şi de alte elemente de birocraţie din această perspectivă”, a spus Mirela Călugăreanu.