Lucian Heiuș, președintele ANAF, a declarat joi, 17 noiembrie, că scopul instituției pe care o conduce nu este de a aplica sancțiuni contravenționale, ci de a crește gradul de conformare voluntară la plata taxelor și impozitelor
Președintele ANAF, supărat pe unii inspectori fiscali: Consideră că scopul lor este să dea amenzi
Președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) a fost prezent la conferința „PNRR – Investiţii pentru economia viitorului. Reforma fiscală”, acolo unde a declarat că viziunea corectă a instituției pe care o conduce este creșterea gradului de conformare voluntară la plata taxelor și impozitelor, nu aplicării de amenzi pe bandă rulantă
De asemenea, el și-a arătat indignarea cu privire la anumiți inspectori fiscali care consideră că scopul instituției din care fac parte este să aplice nenumărate sancțiuni contravenționale.
Lucian Heiuș s-a referit la raportarea SAF-T, cea despre care spune că va fi o adevărată provocare pentru instituție, atunci când contribuabilii mijlocii vor începe să-l depună anul viitor. Un număr de 3.075 de mari contribuabili deja au depus raportarea.
„Ele mai au poate erori, se corectează, e o perioadă firească. Viziunea mea asupra ANAF nu înseamnă număr de amenzi şi de dosare penale făcute şi chiar mă lupt împotriva acestor mentalităţi care încă se mai fac simţite în rândul inspectorilor noştri. Mă interesează creşterea conformării voluntare la declarare şi la plată. Asta trebuie să înţeleagă şi colegii mei, pentru că asta trebuie să fie viziunea corectă a fiscului. A, da, cel care face o infracţiune, fără discuţie trebuie tratat ca atare, dar nu doar de dragul de a bifa ceva acolo, nu acesta este scopul final. Deci nu-mi doresc amenzi, ci o colaborare foarte bună şi o reuşită a implementării SAF-T, în primul rând la marii contribuabili, unde ne apropiem cumva de finalul implementării acestui proiect, dar vor fi erori şi anul viitor. Nu vom sancţiona o eroare, din contră, îl vom aprecia pe cel care face eforturi să îl abordeze, vine, ne întreabă”, a spus președintele ANAF în cadrul conferinței organizate de PwC România.
Este nevoie de eforturi comune pentru ca un proiect să fie funcțional
Pe de altă parte, acesta a declarat că nu este adeptul programărilor, ci al eforturilor comune pentru ca un proiect să fie funcțional.
„Dacă amân ceva, mai stau şase luni şi mă agit cu o lună înainte. Trebuie să mergem în ritmul pe care ni l-am stabilit, şi pe SAF-T şi pe restul proiectelor”, a mai spus preşedintele ANAF.
Nu în ultimul rând, președintele ANAF a mai spus că ar putea exista blocaje în ceea ce privește implementarea fizică a acestor proiecte, chiar dacă ele sunt finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
„Să spunem lucrurilor pe nume: tot ce discutăm astăzi discutăm doar pe foi. Avem nişte proiecte, avem o viziune, ştim ce ne dorim, avem sursa de finanţare asigurată, dar când îl punem în practică aici e marea provocare. Nu scrierea, notificarea, declararea ţintelor, ci ca aceste mecanisme să fie efectiv funcţionale în 2026, să zicem. Acesta este cel mai complicat lucru şi aici e frica mea cea mai mare. Din cauza legii achiziţiilor publice, din cauza erorilor pe care nu le poţi estima la început, poţi să te ajungi să te blochezi sau să ai mari probleme în implementarea fizică. Discutăm despre servere imense, cel puţin pentru factura electronică, discutăm de un milion şi jumătate de facturi pe zi”, a adăugat Heiuş.