‘Mărturisesc că sunt luat prin surprindere de un impozit pe stâlpii de electricitate. Este foarte bine că se pune, este şi în alte părţi, dar eu ca om de afaceri, când discut un impozit pe stâlpii de electricitate, automat mă întreb ce se va întâmpla cu Transelectrica, cu reţeaua naţională. Va încărca aceasta preţul consumatorului ? Deodată a fost aruncată pe masă o problemă foarte largă, care nu a fost dezbătută cu mediul de afaceri. Nimeni nu ne-a întrebat’, a spus Pogonaru, care a participat la o masă rotundă privind Legea insolvenţei.

Ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, a anunţat, la încheierea discuţiilor cu Misiunea FMI, introducerea, din 2014, a impozitelor pe construcţii speciale, estimând încasări la buget cuprinse între 480-500 milioane. Impozitele vizează reţelele de transport, stâlpi, depozite, magazii, care în prezent sunt scutite sau nu sunt supuse impozitării. Măsura va afecta companii care deţin construcţii speciale precum E.ON, Enel, Transelectrica, Transgaz şi Romgaz.

Pogonaru consideră că era necesară, în primul rând, o analiză a situaţiei acestor companii, să se vadă dacă acestea au ele însele nevoie de bani de investiţii.

‘S-a uitat cineva dacă Transelectrica nu are nevoie, în primul rând ea, de investiţii, pentru a putea transporta toată energia creată de energiile verzi, dacă nu are nevoie de investiţii pentru a putea să se conecteze la celelalte sisteme de energie şi să vindem energie la export. Vedeţi, deodată am aruncat pe masă o problemă foarte largă, care nu a fost dezbătută cu mediul de afaceri’, a arătat preşedinte AOAR.

Sursa: Agerpres