Unirea “financiară” a României cu Republica Moldova începe să devină o realitate, în contextul în care s-au făcut deja pași importanți cel puțin în sensul armonizării legislației în domeniul piețelor financiare nebancare. Curând, cea mai mare bancă din Republica Moldova, MAIB, se va lista la Bursa de Valori București, în contextul în care legislațiile din cele două țări vor fi armonizate pentru a permite această mutare.
Președintele ASF, anunț despre unirea financiară cu Republica Moldova! Cea mai mare bancă a Moldovei vine la BVB
„Aș dori să vă spun că Autoritatea de Supraveghere Financiară a început o colaborare cu autorități din Republica Moldova, cu Banca Națională, cu Autoritatea de Supraveghere a pieței de capital, în vederea armonizării legislației din Republica Moldova cu legislația românească, astfel încât MAIB să fie listată într-un timp foarte scurt.
Colegii noștri (moldoveni) sunt de ieri în România, la ASF, au venit cu temele făcute și deja lucrăm împreună în acest sens. Nu va fi ușor, dar este datoria noastră să identificăm toate soluțiile, astfel încât lucrurile să se miște cât mai repede… Sper că rolul ASF, în relațiile cu partenerii din Republica Moldova, va fi unul eficient și în același timp vom avea rezultatele dorite”, a declarat Nicu Marcu, președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), la Forumul Moldova-România: Capital Bridges.
Instituțiile din cele două țări lucrează și la armonizarea legislației din domeniul asigurărilor
Potrivit oficialului, instituțiile din cele două țări lucrează și la armonizarea legislației din domeniul asigurărilor, iar colaborarea va continua pe termen lung. Mai mult, anunță Marcu, guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei va veni în România pentru discuții cu ASF.
Moldova Agroindbank (Maib) este cea mai mare bancă din Moldova, cu o cotă de piaţă de 32,7% în depozite, respectiv o cotă de 35,5% din creditele acordate de întregul sistem bancar în semestrul I din 2022.
Banca este de importanţă sistemică şi deserveşte aproape o treime din populaţia ţării. Din 2018, cel mai mare acţionar al Maib este un consorţiu care include Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Invalda INVL, un grup de gestionare a activelor în ţările baltice şi Horizon Capital, un fond de investiţii privat axat pe pieţele emergente din Europa.
Maib, împreună cu Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi Wood&Co, Raiffeisen Bank International şi cu susţinerea Guvernului Republicii Moldova, au organizat, marţi, Forumul Moldova – Romania: Capital Bridges.