Dumitru Andreșoi, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine „Dacia” și cel mai mare crescător de ovine din țară, a fost reținut preventiv pentru o perioadă de 30 de zile.

Acest fapt a fost confirmat de Parchetul European, care îl acuză că a organizat o schemă ilegală pentru a obține subvenții de la Uniunea Europeană. Subvențiile în valoare de aproximativ 2,2 milioane de euro au fost destinate pășunilor care, de fapt, nu erau eligibile pentru astfel de fonduri. În același timp, angajații APIA implicați în caz au fost plasați în arest la domiciliu.

Arestarea și acuzațiile formulate pentru președintele Asociației Crescătorilor de Ovine „Dacia”

Tribunalul Timiș a decis, în seara zilei de joi, arestarea preventivă a lui Dumitru Andreșoi, dar și arest la domiciliu pentru Veronica Topor, directorul adjunct al APIA Hunedoara, și Marius Szabo, șef de serviciu în cadrul aceleași instituții.

Această măsură vine în urma unei investigații ample desfășurate de Parchetul European, care a adus la lumină nereguli grave în accesarea fondurilor europene.

Un comunicat de presă emis de Parchetul European menționează că „una dintre persoanele vizate este un crescător de oi care deține o mare proprietate în România”, care a „pus la punct o schemă infracţională pentru a obţine subvenţii UE pentru păşuni”.

”Potrivit anchetei, acesta a pus la punct o schemă infracţională pentru a obţine subvenţii UE pentru păşuni care nu erau eligibile pentru fonduri, folosind funcţionari publici din cadrul Agenţiei de Plăţi din România pentru a facilita procesul.

Pe baza probelor, în perioada 2018-2023, crescătorul de ovine a folosit angajaţi pentru a identifica păşuni pe care nu le deţinea şi pentru a le închiria pe numele părinţilor săi şi al unei societăţi comerciale controlate de acesta, în scopul obţinerii frauduloase de fonduri UE.

Se înţelege că funcţionari publici din cadrul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a României – Centrul Judeţean Hunedoara au fost conivenţi în această schemă”, a menționat Parchetul European, în comunicatul de presă.

Acesta a implementat o schemă infracțională complexă, având ca scop obținerea de subvenții UE pentru pășuni neeligibile. Informațiile adunate până în prezent sugerează că Andreșoi a colaborat cu funcționari publici din cadrul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) din România pentru a facilita această fraudă.

Modalități de fraudare a sistemului

Conform anchetei, între anii 2018 și 2023, Andreșoi a folosit angajați care să identifice pășuni pe care nu le deținea, pentru a le închiria pe numele părinților săi și al unei societăți comerciale pe care o controla.

Parchetul European a detaliat modul în care funcționarii APIA au colaborat cu acesta, facilitând obținerea subvențiilor pentru terenuri care nu îndeplineau criteriile de eligibilitate.

”În plus, acesta ar fi depus cereri pentru suprafeţe împădurite care nu sunt eligibile pentru sprijin, apelând la ajutorul funcţionarilor publici din cadrul APIA. În acest mod, suspectul a obţinut aproximativ 2,2 milioane EUR (11 211 935,22 RON) în fonduri europene agricole.

O cerere suplimentară în valoare de aproximativ 1,6 milioane EUR (8 293 626 RON ) a fost depusă la APIA, însă fondurile nu au fost plătite, datorită investigaţiei efectuate la timp de EPPO”, au mai declarat procurorii europeni.

De asemenea, „crescătorul de oi a depus cereri de subvenții pentru terenuri pe care nu le deținea sau a solicitat sprijin pentru suprafețe mai mari decât cele prezentate.”

Aceste acțiuni au fost susținute de angajații APIA, care l-au ajutat în procesul de solicitare a fondurilor. Potrivit procurorilor, Andreșoi ar fi solicitat și sprijin pentru suprafețe împădurite, care nu sunt eligibile pentru finanțare, ceea ce demonstrează amploarea schemei infracționale.

Sumele obținute și investigația în desfășurare

Așa cum informează autoritățile, Andreșoi a reușit să obțină suma de aproximativ 2,2 milioane de euro (11 211 935,22 RON) în fonduri europene agricole. O altă cerere, în valoare de aproximativ 1,6 milioane de euro (8 293 626 RON), a fost depusă la APIA, dar nu a fost plătită datorită intervenției rapide a Parchetului European. Această situație subliniază gravitatea infracțiunilor și colaborarea dintre funcționarii APIA și crescătorul de ovine.

Pe lângă cele trei persoane reținute, alte opt persoane au fost inculpate în acest caz, inclusiv cinci funcționari publici, ceea ce sugerează o rețea extinsă de corupție și fraudă. Aceste evenimente atrag atenția asupra necesității unei reforme în sistemul de gestionare a fondurilor europene, pentru a preveni astfel de abuzuri în viitor.