Președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Constantin-Florin Mitulețu-Buică, și-a înaintat demisia, miercuri, 11 ianuarie, din funcția deținută. Decizia a fost luată în urma declanșării unui scandal legat de angajarea cumnatei sale la biroul vicepreședintelui AEP.

Agenția Națională de Integritate s-a sesizat în privința situației

Autoritatea Electorală Permanentă a informat că miercuri (11 ianuarie), „Constantin-Florin Mitulețu-Buică a înaintat celor două camere ale Parlamentului demisia de onoare din funcția de președinte al Autorității Electorale Permanente începând cu data de 13 februarie 2023, în condițiile Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente și ale Legii nr. 7/2006 privind statutul funcţionarului public parlamentar.”

Recent, Agenția Națională de Integritate (ANI) a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea de către Constantin-Florin Mitulețu-Buică a infracţiunii de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane prevăzută de art. 301 din Codul Penal. Astfel, în exercitarea atribuțiilor de Președinte al Autorității Electorale Permanente „a emis, aprobat și semnat un număr de 9 acte materiale prin care s-a obținut un folos patrimonial pentru cumnata acestuia, care a fost încadrată la Cabinetul Vicepreședintelui Autorității Electorale Permanente pe funcția de consilier”.

AEP a amendat partidele parlamentare în urma nerespectării normelor de funcționare

Conform datelor publicate de AEP, în contextul controalelor referitoare la respectarea prevederilor legale privind veniturile și cheltuielile înregistrate de formațiunile politice în 2021, USR este partidul parlamentar cu cea mai mare sumă amendată, 30.000 de lei. De asemenea, partidului i-a fost confiscată suma de 15.721,88 lei.

USR a încălcat articolul care prevede că partidele politice și organizațiile teritoriale ale acestora sunt obligate să dețină contabilitate proprie, conform reglementărilor contabile aplicate și articolul care prevede că este interzisă folosirea veniturile provenite din subvenții de la bugetul de stat pentru alte destinații decât cele prevăzute în articolul anterior.

În același timp, AUR a încălcat articolul care prevede că contabilitatea partidelor politice se organizează și se conduce la nivel național și județean și conform prevederilor Legii contabilității nr.82/1991; articolul care prevede că partidele politice și organizațiile teritoriale ale acestora au obligația de a-și organiza contabilitate proprie, conform reglementărilor contabile aplicabile.

În continuare, PSD a fost amendat cu suma de 15.000 de lei și i-a fost confiscată suma de 12.518,32 lei, pentru încălcarea mai multor articole din Legea 334/2006. În același timp, PNL a fost amendat cu suma de 25.000 de lei și i-a fost confiscată suma de 6.708,05 lei.

Ambele partide au încălcat articolul care prevede aducerea la cunoștința AEP a oricărei modificări a datelor privind finanțarea activității partidului sau a campaniei electorale, în cel mult 45 de zile de la data producerii acestora. De asemenea, a fost încălcat articolul care prevede obligația de a prezenta AEP toate documentele și informațiile solicitate în termen de 15 zile de la data solicitării.