Diana Șoșoacă și-a depus din nou candidatura pentru alegerile prezidențiale, iar Biroul Electoral Central (BEC) urmează să analizeze această solicitare duminică, la ora 18:00. Toni Greblă, președintele Autorității Electorale Permanente și membru al BEC, a anunțat că instituția va decide dacă va valida sau respinge candidatura. Decizia este așteptată cu interes în contextul actualei dinamici politice.
BEC va decide dacă validează a doua candidatură a Dianei Șoșoacă
Președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, care deține și calitatea de membru în Biroul Electoral Central (BEC), a anunțat că Diana Șoșoacă a decis să își depună din nou candidatura pentru alegerile prezidențiale. Potrivit acestuia, BEC urmează să analizeze această cerere în cursul zilei de duminică, la ora 18:00, când va avea loc o ședință dedicată acestui subiect. În cadrul acestei întâlniri, autoritățile vor discuta detaliile și condițiile legale legate de candidatura Dianei Șoșoacă, urmând să fie emis un răspuns oficial în legătură cu validarea sau respingerea candidaturii sale.
Această nouă încercare de a participa la cursa pentru funcția de președinte al României vine într-un context politic tensionat, iar decizia BEC este așteptată cu interes atât de susținătorii, cât și de contestatarii săi. Validarea sau respingerea candidaturii va avea un impact semnificativ asupra evoluției campaniei electorale în perioada următoare.
„Diana Şoşoacă şi-a depus din nou candidatura sâmbătă, la 23,50. Termenul de depunere a candidaturilor a expirat azi-noapte, la ora 24,00, iar dânsa a depus la 23,50, deci în termen. Nu a mai depus semnăturile, a depus dosarul de candidatură fără semnături. Biroul Electoral Central se pronunţă în 24 de ore asupra candidaturilor, iar astăzi, la ora 18,00, BEC se va pronunţa pe candidatura lui Ludovic Orban, care a fost depusă ieri după-masă, spre seară, şi pe a Dianei Şoşoacă. După şedinţă, BEC va da un comunicat de presă”, a declarat Greblă pentru AGERPRES
Curtea Constituțională a României a decis, sâmbătă, cu o majoritate de voturi, să accepte contestațiile depuse de două persoane, anulând astfel Decizia nr. 18/D emisă de Biroul Electoral Central pe 3 octombrie 2024. Hotărârea vizată de instanță privea înregistrarea candidaturii Dianei Iovanovici-Șoșoacă pentru alegerile prezidențiale, precum și simbolul său electoral. Această decizie a Curții Constituționale ridică semne de întrebare cu privire la continuarea participării sale în cursa electorală, având un impact semnificativ asupra desfășurării procesului electoral.
Marcel Ciolacu, reacție după eliminarea Dianei Șoșoacă
Premierul Marcel Ciolacu se numără printre cei care și-au exprimat îngrijorarea cu privire la decizia Curții Constituționale de a invalida candidatura Dianei Șoșoacă pentru alegerile prezidențiale.
„Hotărârea CCR în cazul doamnei Diana Șoșoacă pare la prima vedere, în lipsa unei motivări, disproporționată în raport cu principiul democratic fundamental de a alege și de a fi ales.
Rolul principal al CCR este de a apăra candidații și dreptul lor de a fi aleși, nu de a fi o barieră pentru participarea lor în alegeri. Voi susține întotdeauna că funcțiile trebuie câștigate la urne prin vot popular, pentru că aceasta este esența democrației.
Sub aceste aspecte, consider că CCR trebuie să prezinte rapid motivarea care a stat la baza acestei hotărâri și aceasta să conțină argumente legale și constituționale puternice.
Altfel, vorbim de o vulnerabilitate a sistemului democratic din România care va impune o discuție serioasă în societate cu privire la necesitatea unei ample reforme a Curții Constituționale”, scrie Marcel Ciolacu pe Facebook.