Președintele Băncii Centrale din Germania a anunțat, miercuri, că majorările preţurilor de consum vor rămâne ridicate. Iată care este situația economică din Germania.
Președintele Bundesbank anticipează că majorările preţurilor de consum vor rămâne ridicate
Președintele Bundesbank (banca centrală din Germania), Joachim Nagel, și unul dintre membrii agresivi ai Băncii Centrale Europene (BCE) în politica dobânzilor, a anunțat miercuri, 1 martie 2023, că majorarea preţurilor de consum va rămâne ridicată.
„Se pare că, cel puţin pentru următoarele două luni, inflaţia se va menţine la niveluri foarte ridicate, aşteptându-ne, poate, pentru a doua jumătate, ca inflaţia să scadă într-o anumită măsură. Dar, totuşi, ceea ce ne aşteptăm pentru acest an pentru Germania este o rată medie a inflaţiei de aproximativ 6% până la 7%”, a declarat, miercuri, Joachim Nagel în cadrul unui interviu acordat pentru CNBC.
„Drumul nu s-a încheiat şi Banca Centrală Europeană va trebui să facă mai mult pentru a-şi reduce bilanţul”, a adăugat oficialul german.
Începând cu martie 2023, Banca Centrală Europeană (BCE) va vinde obligaţiuni într-un ritm de 15 miliarde de euro pe lună, până în iunie 2023. Reducerea bilanţului este o măsură de reducere a inflaţiei în blocul comunitar.
Goldman Sachs îşi măreşte aşteptările privind creşterea maximă a ratei dobânzii în zona euro
Potrivit sursei citate anterior, în prezent, pieţele analizează perspectiva unei rate a dobânzilor mai mari în zona euro, după ce datele publicate în această săptămână au arătat cifre ale inflaţiei mai mari decât se aşteptau în Franţa şi în Spania.
Marţi, 28 februarie 2023, şi miercuri, 1 martie 2023, randamentele obligaţiunilor guvernamentale europene au crescut, în timp ce randamentul obligaţiunilor germane pe zece ani – văzut ca principalul etalon de referinţă în regiune – a urcat, miercuri, la cel mai ridicat nivel din 2011.
Goldman Sachs a anunțat, miercuri, că își va mări aşteptările privind creşterea maximă a ratei dobânzii în zona euro. În prezent, ea proiectează o altă creştere de 0,50 de puncte procentuale în luna mai, mai degrabă decât o creştere de doar 0,25 de puncte anticipată anterior.
Banca Centrală a Germaniei a încheiat în pierdere anul 2022
Bundesbank a încheiat anul 2022 în pierdere, o premieră în ultimele patru decenii, după ce un şir de majorări de dobândă adoptate de Banca Centrală Europeană (BCE) a redus valoarea pachetelor de obligaţiunilor deţinute de Bundesbank şi i-a provocat pierderi pentru creditele ultra-ieftine acordate băncilor comerciale, transmite agenția de presă Reuters.
Chiar dacă pierderile de 172 de milioane de euro raportate, miercuri, de Bundesbank au fost acoperite de provizioanele acumulate de-a lungul anilor, noi pierderi sunt posibile pe măsură ce dobânzile continuă să crească, reducând valoarea obligaţiunilor acumulate în anii în care inflaţia a fost la un nivel foarte scăzut.
Acestea sunt primele pierderi anuale înregistrate de Bundesbank după 1979.
„Bilanţul veniturilor, acum şi în următorii ani, este rezultatul politicii monetare extraordinar de expansive din ultimii ani. Acum este nevoie de o politică monetară restrictivă pentru a reface stabilitatea preţurilor într-un mod ordonat”, a explicat Joachim Nagel.
O diminuare a bugetului federal al Germaniei
Pierderile anunţate de Bundesbank nu afectează capacitatea sa de a demara operaţiuni de politică monetară, dar reprezintă o diminuare a veniturilor pentru bugetul federal al Germaniei, având în vedere că între 2010 şi 2019 Bundesbank a plătit la bugetul statului dividende în valoare de aproape 25 de miliarde de euro.
Pierderile anunţate de Banca Centrală a Germaniei vin la câteva zile după ce Banca Centrală Europeană a raportat pierderi de 1,6 miliarde de euro pentru anul 2022, acoperite din provizioane, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la posibilitatea de a rămâne fără rezerve şi cine va achita nota de plată pentru politica relaxată din trecut, acum că inflaţia a atins valori ridicate.